10 fascinantnih tajni skrivenih na čuvenim slikama (FOTO)

#Umjetnost #Slike

Umjetnost nije samo izvor velike inspiracije. Ona je često i izvor velikih misterija. Umjetnici često ostavljaju neobične detalje na svojim slikama, skrivene poruke, tragove za savremenike i potomstvo.

Okupili smo nekoliko primjera neobičnih informacija i priča koje su dugo bile skrivene u čuvenim slikama svjetske umjetnosti.

      POGREŠNO UHO

Van Gogov ,,Autoportret sa zavijenim uhom i lulom” predstavlja umjetnika sa zavijenim desnim uhom. U stvarnosti, Van Gog je odsjekao svoje lijevo uho. Nepodudarnost se objašnjava činjenicom da je slikar koristio ogledalo dok je slikao svoj autoporetret.

SLIKA ISPOD SLIKE

Ako pažljivo pogledate Pikasovu sliku “Gitarista”, vidjećete blijedu žensku siluetu koja se nazire iza njegove glave. Nakon skeniranja slike, istraživači su otkrili još nekoliko pojava ispod površine. Najvjerovatnije da slikar nije imao novca da kupuje nova platne, pa je slika preko starih slika.

,,NOĆNA STRAŽA“ NIJE TOLIKO,,NOĆNA“

Tokom restauracije Rembrantove slike “Noćna straža” 1947. godine, sa površine je otklonjena debela naslaga čađi, nakon čega je postalo poprilično jasno da se scena, predstavljena na slici, dešava danju.

ANATOMSKI KOD SIKSTINSKE KAPELE

Slika ljudskog mozga nije skrivena samo na Mikelanđelovom “Stvaranju Adama”, već i na jednoj drugoj fresci Sikstinske kapele: odvajanje svjetla od tame. Pogledajte vrat figure koja predstavlja Boga: ako detalj vrata uporedite sa slikom ljudskog mozga, vidjećete da su identični.

SIMBOL SNAGE

Na još jednoj fresci iz Sikstinske kapele, možemo vidjeti figure Davida i Golijata, čija tijela formiraju kompoziciju koja je oblikom podudarna hebrejskom slovu “gimel”, koje simbolizuje snagu u tradicijama hebrejskog misticizma.

REMBRANT I 3D

Naučnici Margaret Livingstoun i Bevil Konvej, izučavali su Rembrantove autoporetrete i ustanovili da je slikar bolovao od stereo-sljepila – nemogućnosti da realnost posmatra u tri dimenzije. Umjesto toga, video je samo dvodimenzionalnu sliku.

OSVETA LJUBAVNICIMA

Jedna od najpoznatijih Klimtovih slika je slika Adel Bloh-Bauer. Sliku je naručio njen muž, Ferdinand Bloh-Bauer, koji je saznao za aferu svoje žene i Gustava Klimta i koji je smislio jednostavan plan da ih udalji – i to pomenutom slikom.

Ferdinand je pretpostavio da će se Klimtu, nakon što je bude morao skicirati iz dana u dan, ponovo i ponovo, smučiti Adel. Ferdinand je na kraju bio u pravu, jer su se ljubavnici ohladili i udaljili jedno od drugog.

PREDVIĐANJE KRAJA SVIJETA

Italijanska istraživačica Sabrina Sforca Galicija predložila je jednu neobičnu interpretaciju Da Vinčijeve “Posljednje večere”. Ona je uvjerena da je umjetnik na slici ostavio svoja predviđanja smaka svijeta, koji će se desiti 21. marta 4006. godine. Da bi došla do ovog zaključka, Sabrina je dešifrovala matematički i astrološki kod, za koje tvrdi da su skriveni na slici.

Ovo, naravno, nije jedina misterija čuvene “Posljednje večere”. Ruke Hrista i apostola, uz komade hljeba na stolu, formiraju nešto što bi se moglo tumačiti kao notni zapis i što, nakon testiranja, zaista zvuči kao kratka melodija, tvrde istraživači.

ŽUTI SVIJET

Dobar dio Van Gogovih slika sadrži dominantnu žutu boju. Ovo je navelo profesora Pola Vulfa na istraživanje djela i života velikog slikara. Rezultati, do kojih je Vulf došao, tvrde da veliko prisustvo žute može biti nuspojava starog lijeka za epilepsiju, koji mijenja percepciju bolja u ljudskom oku. To znači da je moguće da je Van Gog svijet vidio onako kako ga slikao – bar što se dominacije žute tiče.

MOCART I MASONI

Postoje uvjerljivi dolazi da je Vofgang Amadeus Mocart bio mason. Na portretu, koji je slikao Pjetro Antonio Lorenconi, možemo vidjeti Mocarta, još kao dječaka, kako drži lijevu ruku sakrivenu unutar odjeće, što predstavlja masonski hijerarhijski simbol i govori o rangu člana unutar društva.

Izvor: Bosonoga.com

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!