Gabola je “crkva alkohola” u kojoj vjernici ne smiju da budu trijezni

#Zanimljivosti #Alkohol #Crkva #Vjernici

Gabola-Church.jpg

Gabola Church of International Ministries je crkva u pregrađu Johanesburga, prijestonice Južnoafričke republike, u kojoj je se slavi alkohol. U ovom vjerskom objektu, tokom službe se obavezno pije pivo ili viski, a sveštenici vjernike ohrabruju da piju i vani. Krštenja se obavljaju “u moru” alkohola.

Glavni sveštenik je Cieci Makiti, koji kaže da ima dobar razlog zašto je odabrao baš alkohol za svoju crkvu. Naime, njegova crkva prihvata alkoholičare koje su odbile druge, tradicionalne crkve. On im pruža sigurno mesto gdje mogu da piju i “komuniciraju s Bogom”.

“I dok mnoge crkve propovijedaju protiv pijanica, kod mene su svi dobrodošli. Ova moja crkva je mjesto gdje dolaze ljudi koji ne žele da ih osuđuju zato što su alkoholičari. Mjesto gdje mogu piti, a da ih pritom niko ne osuđuje”, kaže Makiti.

Pročitajte još:   Roditelji kao poklon za maturu djeci plaćaju plastičnu operaciju

Makiti je crkvu osnovao prije dva mjeseca i već ima preko 500 “vjernika”, a krstio je više od 2.000 ljudi.

“Dakle, ako pijete pivo, bićete kršteni u pivu. Veoma jednostavno. U ovoj crkvi se molimo za piće prije nego ga popijemo, isto kao što to čine drugi vjernici pred jelo. Mi se ovdje međusobno poštujemo, nema nikakve osude”, kaže Makiti.

Ovaj sveštenik želi da se njegova crkva proširi na cijelu Južnu Afriku.

Vjernici koji posjećuju Makitijevu crkvu su muškarci, a on kaže da postoji razlog za to.

“Ne primamo žene, jer naši vjernici dosta piju, a onda ne možemo kontrolisati njihovo ponašanje i ne želimo da dođe do neprijatnih scena. Možda nekada dopustimo i ženama članstvo, ali za sada ne”, kaže Makiti.

Foto: Lucky Morajane/The Daily Sun

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!