Gradi se prvi plutajući grad na svijetu

Ambiciozni planovi, koji se tiču izgradnje grada usred mora sa kućama, kancelarijama i restoranima, počinju da se realizuju.

Foto: youtube/printscreen

Ideja izgradnje samoodrživih, autonomnih gradova u međunarodnim vodama za korak je bliža realizaciji.

Pilot-projekat koji je počeo da se sprovodi u Francuskoj Polineziji biće prva „plutajuća zajednica“ i planira se da bude gotov do 2020. godine. Ovaj grad moći će da primi 300 ljudi.

Džo Kvirk, predsjednik Instituta Sistading, u nedavnom intervjuu govorio je o svojim planovima za gradove na okeanu koji će biti oslobođeni ograničenja svjetskih vlada.

„Ako biste mogli da imate plutajući grad, to bi već bila država u nastajanju“, rekao je Kvirk ističući svoju razočaranost trenutnim vladama koje ne postaju bolje, već su zaglavljene u prošlosti.

On na svoj projekat gleda kao na način da izbjegne ovaj sistem.

„Možemo da stvorimo različite vlade za različite ljude“, dodao je.

Pročitajte još:   Postoje četiri vrste vinopija

Za sada su spremni da sarađuju sa postojećim vladama kako bi mogli da naprave „poluautonomnu plutajuću Veneciju u raju“.

Ovaj plutajući grad biće smješten u „posebnoj ekonomskoj zoni“, omogućavajući institutu da realizuje neke od svojih ideja u relativno kontrolisanoj oblasti.

Inženjeri i arhitekte posjetili su lokaciju na kojoj će započeti projekat koji će koštati 167 miliona dolara, piše Independent.

Tim je sklopio dogovor sa državom da kreira „jedinstven upravljački sistem“ u „parčetu“ okeana na kom će otpočeti projekat.

„Do 2050. godine želim da vidim plutajuće gradove, na hiljade njih, nadam se“, ističe Kvirk.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!