Kako se mjerilo vrijeme kroz istoriju?

Kako bi se stiglo do načina na koji danas merimo vrijeme, kroz istoriju su se primjenjivale najrazličitije metode. Pogledajte kako je tekao proces mjerenja vremena.

ilustracija (foto: pixabay.com)Foto: ilustracija (foto: pixabay.com)

I prije nego što je napravio prvi časovnik, čovjek je znao da mjeri vreme, a evo i na koji sve način:

– Oko 3000. godine p.n.e.

<em> Praćenje godišnjih doba em>

Najveći broj oblika života ima manje ili više svjestan „osjećaja prolaska vremena“ u obliku prilagođavanja godišnjih doba.

<em> Vodeni satovi em>

Prvi uređaji za praćenje protoka kraćih vremenskih perioda bili su vodeni satovi, a vrijeme su mjerili pomoću prikupljanja kapljica vode u posudi.

– Oko 1500. godine p.n.e.

<em> Sunčani satovi em>

Prvi put su korišćeni u starom Egiptu, a vrijeme mjerili praćenjem kretanja Sunčeve sijenke. Zbog razlike u putanji naše zvijezde preko neba tokom godine nijesu bili previše tačni.

<em> – Od 3000. godine p.n.e. do 1200. godine em>

<em> Mehanički časovnici em>

Sve složeniji časovnici počeli su da koriste mehanizme za upravljanje pritiskom vode – energijom kapljica koje padaju i njihovim oslobađanjem u istim, tačno određenim razmacima.

– 1656. godine

<em> Prvi sat sa klatnom em>

Holandski naučnik Kristijan Hajgens primijetio je da se klatno određene dužine pričvršćeno u jednoj tački oko koje može da se okreće uvijek klati tako da je vrijeme između dva najviša položaja isto, bez obzira na ugao između njih. Koristeći mehanizam sa tegovima kako bi se klatno neprekidno kretalo, stvorio je prvi veoma tačan časovnik.

– 17. i 18. vijek

<em> Geografska dužina em>

Ako bi moreplovci znali tačno vrijeme u matičnoj luci, znali bi i da odrede svoj položaj na planeti pomoću osmatranja sekstantom. Nedostatak tačnog časovnika koji može da radi na brodu, zadavao im je velike muke.

– 1735 – 1761. godine

<em> Brodski hronometar em>

Jorkširski časovničar Džon Harison napravio je niz sve tačnijih časovnika koji su mogli da se koriste na moru i tako rešio moreplovce nedaća sa geografskim dužinama.

– 1927. godine

<em> Podrhtavanje kvarca em>

Inženjeri američkog preduzeća „Bel laboratorije“ našli su način da iskoriste kristale kvarca za stvaranje pravilnih podrhtavanja koja će pokretati mehanizam časovnika.

– 1955. godine

<em> Atomski časovnik em>

Luis Esen i Džek Peri iz britanske Državne laboratorije za fiziku napravili su prvi tačni atomski časovnik. Ta vrsta časovnika i danas se koristi kao najtačniji uređaj za mjerenje vremena.

<em>(Nacionalna geografija) em>

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar