Magareći sir iz Srbije među pet najskupljih jela na svijetu

By Nenad Zečević

okmagarac

Sir od magarećeg mlijeka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici, našao se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svijetu.

Prvo mjesto na listi najskupljih jela, objavljenoj na sajtu Finances Online, zauzela je ledena čokoladna poslastica „Frozen Haute“ koja se može degustirati u njujorškom restoranu „Seredipiti 3“, omiljenom svratištu milijardera.

Ovaj luksuzni sladoled, koji košta astronomskih 18.500 eura, pravi se od 28 vrsta kakaa i sadrži pet grama jestivog 23-karatnog zlata. Služi se u zlatnoj posudi ukrašenoj dijamantima koja se, jednom ispražnjenja, može ponijeti kući.

Na drugoj poziciji je pica „Luj XIII“ koja se može naručiti samo u južnom italijanskom gradu Salernu, a košta oko 8.300 eura. Testo se priprema od makrobiotičkog brašna, a nadjev sadrži tri vrste kavijara, meso škampa i jastoga i mocarelu od bivoljeg mlijeka. Servira se uz rijedak francuski konjak i šampanjac.

Jelo koje se našlo na trećem mjestu može se degustirati samo u restoranu „Fler de Lis“ hotela Mandalej Bej, u Las Vegasu. Riječ je o hamburgeru sa kobe govedinom, crnim tartufima i guščjom paštetom koji se poslužuje uz bocu vina Šato Petrus, a košta nešto manje od 4.000 eura.

Slijedi vijetnamska čorba Anki Fu koja je najvjerovatnije najskuplja supa na svijetu. Sastoji se od vangju teletine, tartufa, testetine i guščje paštete i košta 3700 eura, od kojih dio vlasnici restorana „Fu“, čiji je ovo specijalitet, uplaćuju u dobrotvorni fond namijenjen jednoj pedijatrijskoj bolnici u Los Anđelesu.

Posljednji na listi top 5 najskupljih specijaliteta je i svježi srpski sir od magarećeg mlijeka. Za proizvodnju kilograma ovog sira potrebno je čak 25 litara mleka od magarca.

Sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po cijeni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!