Njeno veličanstvo čokolada

Čokolada je omiljena poslastica mnogih. Počeci korišćenja kakao zrna, iz kojih se dobija ovaj slatkiš vežu se za 4 vijek  nove ere. Danas je sastojak gotovo svake poslastice i neizostavan segment ishrane. Da li ste obožavalac slatkiša ili ne, nije važno. Čokoladu ne možete izbjeći.

Foto: http://www.cokolade.rs

Spremanje poslastica postao je unosan biznis, a poslastičari vode bitku oko toga čija je ponuda veća, vizuelno ljepša i prodavanija. Cjene čokoladnih proizvoda variraju od pristupačnih do  vrtoglavo visokih. U martu ove godine na festivalu čokolade u Portugalu predstavljena je čokolada koja košta čitavih 7.728 eura po komadu.

Razlog ovakve cjene krije se u njenim sastojcima, ali i u omotu koji je napravljen od svarovskih kristala. Da li  bi za ovaj novac kupili neku vrednu stvar ili se odlučili za komadić užitka?

Foto: https://lijekizprirode.com

Istorija čokolade vodi nas  u Meksiko. Tamo se nalazi kakao drvo za koje se vjerovalo da pripada bogovima. Njegovi plodovi  tamošnjem narodu bili su od izuzetnog značaja. Ubrzo nastaje napitak od kakao zrna. Zanimljivo je da se smatrao pićem kraljeva, a dodavana mu je čili paprika.

U Španiji se 1850. godine  osniva prvi pogon za preradu kakao zrna. Španci u kakao dodaju cimet i šećer. Kuće za služenje čokolade pojavljujuju se duž cijele Evrope, Italije, Holandije. Čokolada dobija epitet novog modnog trenda, namjenjenog društvenoj eliti.

Upotreba novih sastojaka nije se završila cimetom i šećerom. Dodaju se crni biber, vanila, karanfilić. Čokolada sadrži kofein, teofilin i teobromin. Izvor je magnezijuma i kalcijuma. Na organizan ostavlja gotovo isti efekat kao i kafa ili crno vino. Vitamini i minerali takođe se nalaze u ovoj poslastici.

Foto: http://zosradio.ba

Kad je u pitanju bjela čokolada, vode se polemike o njenim sastojcima  ali i o tome da li zavređuje naziv čokolada. Razlog je sledeći. Prema mišljenju nekih ljubitelja čokolade, tamna čokolada  sadrži određen procenat čokoladnog sirupa koji joj daje gorak ukus. Ovog sastojka u bjeloj čokoladi nema.

Osim što je jedan od najukusnijih slatkiša, zaključujemo da sadrži vitamine, zamjenjuje kafu i ostavlja pozitivan učinak na organizam. Ako niste znali, čokolada poboljšava pamćenje i rad krvnih sudova. Ima je u kozmetičkim preparatima i maskama za razne tretmane.

O omiljenom užitku ljudi širom svjeta, mogli bismo još dugo. Ali vjerujemo da je ovo što ste saznali i više nego dovoljno da počastite svoja čula. Omiljenom čokoladom, ili degustacijom neke koju još niste probali.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!