U Brnu se kafa može platiti dobrim djelom

#Češka

Žitelji češkog grada Brna odnedavno na jednom od trgova u centru tog grada mogu da popiju kafu, kapućino, uz kolačiće ili čokoladice i kad nemaju nijednu krunu u džepu – dovoljno je da se obavežu da će učiniti jedno dobro djelo.

Brno (foto: Wikipedia)

Crveni veseli kiosk na Zelenom trgu postavio je Libor Hoženji, a finansiraju ga gradske vlasti kao podsticaj žiteljima Brna da se druže, pomažu jedni drugima i više se interesuju za svoje okruženje.

Na oglasnoj tabli kioska su ispisana dobra djela, kao: „kupiću beskućniku vodu“, „podići ću smeće s tla i baciti ga u korpu“, „iznenadiću nekoga ljubaznim telefonskim razgovorom“, ili: „pustiću starije da sjednu u prevozu“. U svakom od kolačića uz kafu je cjeduljica s po jednim dobrim delom.

Dovoljno je da ko želi kafu odabere nešto sa spiska ili predloži neko svoje dobro djelo, obaveže se da će to učiniti već danas, a, ako želi, može da se pohvali na sajtu „Dobro kafe“ – kako je nazvan projekt, šta je učinio.

„Planiram da postavim kioske i na drugim mjestima u Češkoj. Ljudi obično ne ostanu na jednom dobrom djelu već im pređe u naviku“, kazao je Hoženji za sajt projekta čeških nevladinih organizacija „Bez mržnje“.

Gradske vlasti podržale su projekt i tako omogućile da u centru grada osvane kiosk Dobro kafe sa parolom „ne plaćajte parama, platite dobrim djelom“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!