VIDEO: Kako izgleda kolosalna lignja od 350 kg

By kristina jerkov

1609alignja


T
im novozelandskih naučnika danas je secirao istorijski, drugi primjerak misteriozne kolosalne lignje izvučene iz dubina okeana, prenosi T portal.

Ženku tešku 350 kg, tijela dugog 3,5 metara – ako se ne računaju pipci – uhvatila je grupa ribara prije nekoliko mjeseci u Rosovom moru, uz obale Antarktika. Ogromni primjerak izvučen je s dubine između 1.200 i 1.800 metara.

Čim su vidjeli neočekivani ulov, ribari su obustavili svoje aktivnosti i potrudili se da sačuvaju rijetku životinju. Poklonili su je muzeju „Te Papa Tongarewa“ na Novom Zelandu, gdje su je stručnjaci sačuvali na ledu.

Kolosalna lignja (Mesonychoteuthis hamiltoni) nešto je kraća od divovske lignje (Architeuthis), ali je značajno teža. Ona je najmasivniji beskičmenjak na Zemlji. Najveći zabilježeni primjerak kolosalne lignje težio je čak 500 kg.

Naučnici znaju za postojanje ove vrste još od 1925. godine, međutim samo po ožiljcima koje su pronašli na koži kitova ili ostacima u njihovim želucima. Tek je 2007. godine brodica „San Aspiring“ prva ulovila kolosalnu lignju, takođe u Rosovom moru. Od 2008, kada je izložena, do danas u muzeju „Te Papa“ vidjelo je više od 4,5 miliona ljudi.

Današnje seciranje trajalo je tri i po sata, a uživo se prenosilo preko specijalnog Jutjub (YouTube) kanala. Posebno oduševljenje izazvalo je oko lignje, dijametra većeg od 30 cm – najveće u životinjskom carstvu. Cijeli snimak je odmah objavljen i traje tri i po sata, ali je već pregledan više od 360.000 puta.

Kolosalne lignje, za razliku od divovskih, na pipcima osim sisaljki imaju i oštre kuke. Tijela su im šira i zdepastija, a pipci kraći od onih divovskih lignji. Naoružane su i velikim kljunovima. Žive u okeanima na južnoj polulopti od Antarktika do Južne Afrike. Hrane se velikim ribama i drugim lignjama. Budući da imaju spor metabolizam, potrebno im je samo 30 grama hrane dnevno. Ženke su znatno veće od mužjaka. Glavni neprijatelji su im kitovi ulješure. Ali, njihovim mesom, naročito mesom mladunaca, hrane se i neki drugi kitovi, morski psi i albatrosi.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!