Vini Pu blokiran jer liči na Đinpinga

#Kina

Kineska društvena mreža Veibo, ekvivalent Tviteru, blokirala je pretragu i slike o Viniju Puu, simpatičnom medvjedu iz knjiga za djecu od prije jednog vijeka, jer je jednom navedeno da podsjeća na kineskog predsjednika Si Đinpinga.

Sabias que…

— El Mañana de Valles (@elmananavalles)

Ukoliko se ukuca pretraga za animiranog medveda na kineskim društvenim mrežama se pojavljuje poruka da je „sadržaj nezakonit“.

S mreže za ramjenu poruka „WeChat“, koja je u širokoj upotrebi u Kini, uklonjene su slike Vinija Pua.

Neki korisnici su se našalili ostavljajući komentare da je medvjed „vjerovatno ukrao teglu meda, pa je kažnjen“.

Kineske vlasti vode strogu cenzoru i kontrolu sadržaja na internetu.

Prva poređenja medveda s kineskim predsjednikom pojavila su se 2013. kad su korisnici interneta postavili sliku Si Đinpinga i tadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame, kao Vinija Pua i njegovog prijatelja tigrića „Tigra“.

Naredne godine, ponovo se pojavila slika medvjeda kao da je kineski predsjednik. Ovog puta sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, sa fotomontažom da se Vini Pu rukuje s kopitom svog prijatelja „Magareta“.

Korisnici interneta su 2015. su sliku kineskog predsjednika tokom smote vojske uporedili sa Vinjiem Puom koji se vozi u kabrioletu. Ta slika je postala „najviše cenzurisana u Kini te godine“, kaže analitički portal „Global risk insajts“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!