Crnogorska jela kroz vjekove: Kačamak, cicvara, popara, raštan, priganice…

Sve novo rađa se iz starog, iz onoga što je nekad bilo i život svoj imalo. Tradicija stvara kvalitet, dosljednost ga održava kroz vrijeme i stvara nove vrijednosti. Kao što se vino rađa iz grožda, a loza niče iz zemlje koja nije svuda ista, tako i hrana, zalogaj nije samo trenutak u kome nestaje, već plod – gajen i njegovan, posebno odabran i ponuđen. Svaki treba da je jedinstven i posvećen vremenu i prostoru u kome je.

Često, kada upoznajemo neku državu, narod, kulturu, polazimo od osnovnog pitanja – kakva je nacionalna kuhinja i čime nas to prijatno može iznenaditi. Crna Gora je jedna upravo takva zemlja, skrivena poput bisera u samom srcu Evrope, spremna da iznenadi sva vaša čula, da vam na svojoj nacionalnoj trpezi ponudi stvari koje ćete po prvi put probati, kao i one koje ste i ranije viđali, ali u drugačijem aranžmanu.

Crnogorcima se jedna stvar nikada nije mogla zamjeriti – oni su izvrsni domaćini. Dočekaće vas uvijek otvorenih vrata, ponuditi vam najbolje mjesto za trpezom, ponuditi sve što im se u tom času zateklo u kući, podijeliće sa vama i posljednji zalogaj… Crnogorska nacionalna kuhinja se nije puno mijenjala još od davnina, a skoro svaki Crnogorac uvijek s ponosom naglašava da niko ne može neko jelo bolje da spremi od njegove majke. Po pitanju promjena, eksperimentisanja i probanja nečega novog u ishrani su obazrivi i skeptični.Veliki uticaj na crnogorsku kuhinju imale su Italija,Turska, Mađarska…

Sve vrste nacionalnih jela dostupne su na čitavoj teritoriji Crne Gore, u restoranima s nacionalnom kuhinjom ili u domaćinstvima ako ste nečiji gost. Nabrojimo neka od jela: kačamak, cicvara, popara, kuvani krompir, raštan, čorbe, posebno od kopriva, japraci, jagnjetina u mlijeku, kobasice pripremljene različitim načinima sušenja, nezaobilazna pršuta, kvalitetni sirevi, jagnjetina ispod sača, Podgorički popeci, dimljeni krap, razne pite, široki asortiman ribljih specijaliteta iz našega plavoga Jadrana…

Jug Crne Gore, posebno dio oko Skadarskog jezera i, naravno, primorje, obiluje kvalitetnom ribom, koje lokalno stanovništvo izvrsno priprema u svim prilikama. Moramo naglasiti da je sjeverni dio Crne Gore izuzetno bogat jestivim vrstama pečurki, pa ne čudi veliko interesovanje međunarodnih korporacija za eksploataciju ovog prirodnog bogatstva.

Lokalno stanovništvo vas može uputiti na neke od lokacija gdje su skrivene vrste poput vrgnja, lisičarke i smrčka. Moramo naglasiti da je Crna Gora izuzetno bogata raznim biljnim vrstama, a i da je pravi mali raj kada je pčelarstvo u pitanju.

Svjetski priznata kada je u pitanju kvalitet meda, naša zemlja se ističe i potpuno prirodnom tehnologijom kada je u pitanju njegova proizvodnja. Finalni proizvod se dobija po receptima majstora starim i po više vijekova – neki od njih i danas sebično čuvaju tajnu dobijanja kvalitetnog meda.

Osvježavajući dio svakog obroka u Crnoj Gori su salate. Izuzetno su popularne jer Crna Gora obiluje povrćem od koga se spremaju. Kada govorimo o tradicionalnom crnogorskom desertu, prvenstveno se misli na patišpanj, priganice, ruštule, razna slatka, krofne…

M.M.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner