Да ли знате шта је дигитални маркетинг?

Иако је традиционални маркетинг и даље веома моћна индустрија, једно је неоспорно: из године у годину он се повлачи пред дигиталним маркетингом и припрема се да му у цјелости препушти простор.

Тај процес захтијева нове системе организације, нове стручњаке и нова знања. А за тим долазе и нова радна мјеста за људе са вјештинама о којима до прије пар година нико ништа није могао да наслути.

Дигитална револуција измијенила је пословни свијет више него иједан догађај у историји. Настале су нове професије, појавили су се нови стручњаци. Људи са звањем Digital Media Menager данас представљају неке од најтраженијих онлине професионалаца са веома цијењеним вештинама. Менаџер дигиталног маркетинга је особа која:

•Имплементира, прати и оптимизује кампање дигиталног маркетинга и стратегије;

•Планира и управља извршавањем СЕО (оптимизације за претраживаче)/ СЕМ (оптимизације за друштвене мреже);

•Руководи маркетинг базом података, налозима на друштвеним мрежама, као и e-mail кампањама;

•Активно управља плаћеним рекламним кампањама; •Руководи Google аналитиком, Google Web Master Tools-ом, Bing Web Master Tools-ом;

•Врши анализу крајњих корисника на друштвеним мрежама;

•Планира и извршава тестове за повећање броја конверзија;

•Мјери и извјештава о успјесима кампања дигиталног маркетинга (РОИ – повратак уложеног / КПИ – кључни индикатори процеса);

•Тестира и оптимизује корисничко искуство (путем изабране публике или софтвера који снимају поступке корисника);

•Уз помоћ стручних кадрова креира и побољшава корисничко искуство;

•Свакодневно користи алате за праћење позиција на претраживачима, креирање, навијање и објављивање садржаја кроз више платформи/друштвених мрежа;

•Креирање и адаптирање маркетинг кампања (AdWords, Bing Ads, Httpool, AdRoll итд).

Оно што вам између осталог можемо пружити јесте маркетинг план.

Маркетинг план је један од најважнијих дјелова бизнис плана. Усредсређује на потрошаче и могуће начине да се најбоље задовоље њихове жеље и потребе. Овај план је план свих маркетиншких активности у процесу стварања и испоруке потрошачима жељених призвода и услуга. У том смислу, њиме се анализирају и планирају све активности придобијања (освајања) нових и задржавања постојећих купаца или клијената предузећа.

Маркетинг план у бизнис плану треба да оствари следеће циљеве: утврди потребе потрошача (што се постиже истраживањем тржишта), одреди циљна тржишта на којима ће предузеће да послује, утврди конкурентске предности предузећа и на тим предностима дефинише тржишну (маркетинг) стратегију, помогне у избору оптималне  комбинације карактеристика производа, цијена, канала дистрибуције и промоције (маркетинг микс) како би предузеће одговорило потребама и жељама купаца.

Поменути маркетинг микс можемо дефинисати као скуп акција које једна фирма спроводи како би промовисала своје производе, односно бренд на тржишту. Такозвана „четири п” чине типичан маркетинг микс, а на нашем језику то су: цијена(price), производ (product), прoмоција(promotion) и дистрибуција (place).

За успјех у данашњем дигиталном свијету неопходна је комбинација добре аналитике са квалитетним повратним информацијама. Менаџер дигиталног маркетинга представља спону (својеврсну пречицу) између администрације предузећа са једне стране и крајњег корисника са друге.

Вријеме за реакцију у дигиталном свијету је веома кратко. Уколико не искористите прилику, тј. не ријешите проблем или не испуните жељу крајњег корисника, неко други ће то сигурно урадити.

Извор: Пар из комшилука

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner