Данас се слави Аранђеловдан

Српска православна црква и верници данас славе Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан.

Фото: Wikipedia

Према црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом. На грчком језику реч „архи“ значи главни, први, а „ангелос“ значи весник, анђео.

Архангел Михаило на икони представља се као борац – војсковођа, са мачем или копљем у руци, а народно веровање сматра да он долази и узима људске душе, кад је коме куцнуо час.

Према књизи „О небеској јерархији“ Светог Дионисија Ареопагита, ученика апостола Павла, војвода анђелске војске је архистратиг Михаило, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст.

Веровање каже да тај анђео није умро и да и даље по потреби силази међу људе, на земљу, као путник или просјак. Зато је архангел Михаило, према веровању, „живи светац“.

Слави се у јесен, 21. новембра по новом календару, а по народном веровању је то зато што је, кад су свеци делили улоге, Архангел Михаило добио јесење и зимско време – време зиме и зимских тешкоћа. Говори се да у ово време Архангел лута светом обучен у просјака да изгрди невернике и помогне невољницима.

Црква процењује да је Аранђеловдан као слава, по броју верника на другом месту, одмах после Светог Николе.

Срећна слава, домаћине!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner