Danas se slavi Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan.

Foto: Wikipedia

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom. Na grčkom jeziku reč „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo.

Arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac – vojskovođa, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

Prema knjizi „O nebeskoj jerarhiji“ Svetog Dionisija Areopagita, učenika apostola Pavla, vojvoda anđelske vojske je arhistratig Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast.

Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju, kao putnik ili prosjak. Zato je arhangel Mihailo, prema verovanju, „živi svetac“.

Slavi se u jesen, 21. novembra po novom kalendaru, a po narodnom verovanju je to zato što je, kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Crkva procenjuje da je Aranđelovdan kao slava, po broju vernika na drugom mestu, odmah posle Svetog Nikole.

Srećna slava, domaćine!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner