Fraktali i fraktalno crtanje

Foto: Pixaby.com

Fraktali su geometrijski likovi koji će, razloženi na manje djelove, ili uvećani, makar približno izgledati isto kao osnovni lik. Zato se za takav, fraktalni, lik se kaže da je sam sebi sličan. Terapijska metoda crtanja fraktala se primenjuje već više od tri decenije i rezultati pokazuju da su se osobe koje su crtale fraktale brže oporavljale od bolesti. Crtanje fraktala je takođe vrlo lijep i koristan način da provedete vrijeme s porodicom.

Termin „fraktal“ je uveo Benoa Mandelbrot (Benoît Mandelbrot) 1975. godine i potiče od latinske reči fractus što znači slomljen, razlomljen, prelomljen. Zbog toga se Mandelbrot smatra ocem fraktala. Koliki je njegov značaj za eru u kojoj živimo govori činjenica da je Mandelbrotov skup najpoznatija slika proizišla iz matematike našeg doba i može se smatrati kulturnom ikonom našeg vremena.

Zumiranje u Mandelbrotov set, Foto: Wikipedia

Počeci fraktala sežu u antičko doba kada je astronom i matematičar Apolonije uvideo da unutar jedne kružnice možemo upisati beskonačno mnogo manjih kružnica koje se dodiruju i time uveo fraktale u matematiku. Kasnije, fraktalna struktura se značajnije pominje u 17. vijeku u Lajbnicovim radovima, da bi se u 19. i 20. vijeku matematičari još više bavili crtanjem i proučavanjem fraktalnih oblika. Tada su nastale Kohova pahuljica, trougao i tepih Serspinskog, Hilbertova kriva… Tek razvojem kompjutera, fraktali kao umetnička forma matematike, mogli su da dođu do izražaja.

Prapočeci fraktalnog metoda sežu do starog vijeka i egipatske kulture, gdje su se poštovala isceliteljska svojstva boje i svjetlosti (hromoterapija i helioterapija).

Terapijsku metodu crtanja fraktala osmislila je Tanzilia Polujahtova, klinička i porodična psihološkinja koja radi u Rusiji. Od 1991. godine, kada je osmišljena ova metoda, Tanzilia Polujahtova napravila je mnogobrojne kliničke testove i studije koje potvrđuju činjenicu da su se osobe koje su crtale fraktale brže oporavljale od bolesti.

Metoda pomaže ljudima koji imaju iskustvo traume, koji su u stresu, anksioznosti, depresiji i ostalim negativnim psihološkim stanjima. Pokazalo se da tehnika crtanja fraktala ne utiče pozitivno samo na oporavljak od bolesti i različitih negativnih stanja, već takođe daje odgovore na pitanja kako upoznati samoga sebe, kako dobiti pristup informacijama skrivenima u dubinama naše podsvesti, kako naučiti prepoznati svoje životne ciljeve i ostvariti svoja postignuća te kako se podignuti na viši stupanj u razvoju.

Fraktalni crteži nam za vrlo kratko vrijeme pružaju uvid u stanje u kome se nalazi jedna osoba (ili mi sami).

Prvo se crtaju inicijalni fraktali na temelju kojih dobivamo informacije o unutrašnjem stanju osobe koja crta, a zatim se po određenim uputstvima crtaju korekcijski fraktali koji djeluju terapeutski. Crtanjem fraktalnih crteža poboljšava se emocionalno-psihičko i fizičko stanje osobe koja crta.

Dok zatvorenih očiju iscrtavamo olovkom (bojicom) u ruci, na papiru, naš energetski crtež, suočavamo se sa ličnim otporima, željama i potrebama, učeći se novim sposobnostima, iskustvu. A to je put ka kvalitativnoj promjeni života.

Prvi crtež radi se obavezno sa instruktorom, a svi ostali mogu se raditi samostalno. Prva 3 fraktala su dijagnostički, a ostali (18 njih) su korekcijski, koji nas vode u ličnu promjenu. Crteži moraju biti završeni za najviše četrdesetak dana od trenutka započinjanja ciklusa, a veći ciklus radi se jednom godišnje.

Ova metoda namjenjena je psiholozima, terapeutima, učiteljima, vaspitačima, umetnicima, lekarima, roditeljima, djeci, kao i svima koji rade na samospoznaji i ličnom razvoju. Svima onima koji žele da napreduju ili reše svoje životne probleme kao i onima koji pomažu drugima da reše svoje životne probleme ili žele da rastu i napreduju zajedno.

Može se crtati i u paru. Ako crtamo u paru možemo se bolje upoznati. Tako otkrivamo novi put komunikacije. Crtajući zajedno bolje se možemo razumjeti, možemo učiti jedni od drugih ili rešiti probleme zajedno. Jedna osoba crta linije, a druga boji polja. Iako je vrlo zabavno, ne crta se u svrhu zabave. Jedan mali deo života jedne osobe spaja se s životom druge osobe. Osoba čije linije mi bojimo ima priliku da se oseća bolje, oseća našu podršku i pomoć. Ako je osoba bolesna može se oporaviti, ako je osoba tužna može se razveseliti.

Crtanje fraktala je takođe vrlo lijep i koristan način da provedete vrijeme s porodicom. Djeca posebno uživaju u crtanju fraktala. Tako su, zahvaljujući svojoj učiteljici, i đaci prvaci jedne škole iz budvanske opštine crtali fraktale, učili i zabavljali se.

Dobrobiti ovog načina crtanja su, kao što možete predpostaviti, višestruke. Ovako nastaju prava remek djela, a djeca se posle crtanja osjećaju kao pravi pronalazači, majstori svojih vještina i umjetnici.

Iskustva crtanja fraktala govore i svedoče o oslobađanju kreativnog potencijala, jačanju samopouzdanja, motivacije i volje, smanjenju stresa i napetosti, razvijanju tolerancije, povećanju empatije, razvoju fine motorike, rešavanju konflikata, kognitivnih funkcija, opažanja i mnogo drugih.

IZVORI:
http://maja-vuckovic.com/

Dobrodošli u svijet crtanja fraktala!


https://anicatrickovic.weebly.com/


https://sr.wikipedia.org/

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner