Imanje Stari Mlin na Luštici – Osjetite duh tradicionalne Crne Gore uz degustaciju domaće hrane!

Gosti sa ovog mjesta nose uspomene, ali one koje se ne zaboravljaju i koje se godinama kasnije prepričavaju.

Seosko domaćinstvo Stari Mlin u selu Zabrđe na Luštici jedno je od onih mjesta gdje ćete na najbolji način osjeti duh tradicionalne Crne Gore. Na ulazu, dočekaće vas miris domaće hrane, a topla dobrodošlica porodice Stojković u kombinaciji sa prelijepim pogledom na Bokokotorski zaliv nijednog posjetioca ne ostavlja ravnodušnim.

Gosti sa ovog mjesta nose uspomene, ali one koje se ne zaboravljaju i koje se godinama kasnije prepričavaju.

Naš sagovornik, najmlađi član ove porodice, Jovan Stojković ispričao je za portal Crna Gora, priču koja se krije iza ovog porodičnog biznisa.

-Začetnik ideje je bila moja majka Borka, koja je nakon udaje za oca i dolaska na Lušticu uvidjela potencijale u sačuvanim djelovima prošlosti, kako socijalnim tako i materijalnim. Početna ideja se zadržala do današnjeg dana i nije se promijenila, a to je da otvorimo vrata svog domaćinstva i prikažemo jedan dio života u selu i porodici na Crnogorskom primorju. Nastojimo da posjetiocima dočaramo način života vjekovima unazad, ali i da im pokažemo kako je moguće uskladiti prošlost i istoriju sa sadašnjim i budućim vremenom – kazao je Stojković.

On nas je upoznao i sa porodičnom istorijom i sa tim kako su njegovi složni preci zajednički proizvodili i gradili svoj život na ovom imanju.

– Kada su se naši preci doseljavali na Lušticu, zbog skromnosti zemljišta uvidjeli su da je najbolje baviti se maslinarstvom. Međutim to samo po sebi nije bilo dovoljno, stoga je uvijek jedan od braće bio moreplovac i zarađeni novac slao bratu na imanje da gradi kuću i trapi zemlju. U ovoj kući se podiglo sedam generacija. Kuća je preživjela razorni zemljotres 1979 godine. Sanirana je 2006. godine ali je pritom potpuno sačuvala pređašnji izgled. Mlin koji se u njoj nalazi je prvi tip prese za cijeđenje maslina na ovim prostorima istovjetno sačuvan  i dalje u upotrebi – ističe Stojković.

Posebnu čar imanju daje kameno guvno s kog se pruža pogled na Hercegnovsku rivijeru, zatim stara kužina za sušenje mesa, kao i prostorija za pripremanje jela ispod sača na ognjištu.

-Imanje trenutno broji oko 200 stabala maslina koje se obrađuju, baštu, 15- ak koza, svinje, kokoške. Cijelokupne poslove na imanju obavljamo moj otac Zoran i majka Borka, baba Danica i ja – objašnjava Jovan.

On dodaje da pored domaćih specijaliteta koje imaju prilike da probaju, njihovi gosti su oduševljeni očuvanjem porodične tradicije, kao i činjenicom da je porodica Stojković toliko dugo na ovom imanju.

Kako kaže naš sagovornik posjetioci su veoma zahvalni na prilici da borave u njihovom domu.

-Provedu neko vrijeme sa nama i upoznaju se sa nekim drugačijim načinom života. Ovo imanje je prije svega naš dom, gdje mi boravimo tokom cijele godine, stoga ekonomski momenat ima manji značaj u odnosu na činjenicu da ste nekoga primili u svoju kuću – ističe Jovan i dodaje da je poljoprivreda bez turizma, posebno u njihovom selu, teško održiva.

On kaže da se spajanjem te dvije grane dobija izvrsna turistička ponuda.

-Za sada ovakav vid poslovanja još uvijek nije saomodrživ i dovoljan za egzistenciju, ali imajući u vidu velike napore koje Crna Gora ulaže u valorizaciju ruralnih područja, sigurni smo da će naša ideja biti i posao budućnosti. Ovaj posao je široko rasprostranjen. Na imanju se bavimo svim i svačim. Posao oko stoke, maslina, bašte, rad sa ljudima, marketing, komunikacija i slično. U njemu mlad čovjek sa idejama može da ostvari veliki napredak – kaže Jovan.

Svojim vršnjacima Jovan bi preporučio da prije nego pošalju CV u neku veliku uglavnom stranu kompaniju, pogledaju svijet oko sebe, ono što imaju i ono što se nudi.

-Napravite paralelu između rada u kancelariji i rada na svježem vazduhu. Ne odlučujte se na ozbiljne korake u životu, po mišljenju većine, nego oslobodite svoj mladalački duh i kreativnost. Vjerujte u sebe i živite u skladu sa prirodom – zaključuje  Stojković.


“Čovjek ma koliko pokušavao da se odvoji od prirode i da je potčini sebi, negdje u dubinama svog bića osjeća da su čovjek i priroda jedno. Život na selu je život sa prirodom, po ljudskim potrebama i prirodnim zakonima. Tu dani prolaze mirnije i tiše, i svaki nespokoj ublaži cvrkut vrabaca. Na selu nema depresije i entropije, jer sa prvim izlaskom sunca čovjek udiše život. Na selu radimo sa živim stvarima. Sadimo biljke, pa ih zalivamo, okopavamo i njegujemo, pa naposljetku i jedemo od plodova ruku svojih. Gajimo životinje od njihovog rođenja, zadojimo prvi put kod njihovih majki, gledamo kako rastu i vezujemo se za njih. Svaki dan je drugačiji, i svaki novi dan donese nešto neobično i neočekivano. Naposljetku, život na selu je mnogo uzbudljiviji nego što izgleda na prvi pogled” – Jovan Stojković


Izletište STARI MLIN
+382 68 007 399
Luštica bb, Herceg-Novi, Montenegro
Facebook: Stari Mlin

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Za reklamu na portalu Crna Gora, javite nam se na adresu marketing@crna.gora.me ili telefon +382-67-852-669