Legenda o nastanku Sutomora

Kako je nastalo Sutomore, govori nam jedna stara legenda. Legenda o gusarima i ljubavi.

Sutomore, plaža; Foto: WayToMonte

Uz samu obalu, koja se prostire od nekadašnjeg Pristana na obali Bara, pa do Kufina, na ulasku u Paštroviće, nekada davno pristajale su galije. Njihovi vlasnici, tu su se iskrcavali da bi razmjenjivali robu i trgovali razne namirnice iz Zete i Crmnice. Tim ustaljenim ritmom života, koji su diktirali trgovci, vodili su se starosjedioci u Baru i okolini, nadničari, ljudi znani i neznani. Tako je bilo sve do vremena kada su barskom obalom počeli da krstare gusari iz Ulcinja.

Ulcinjski gusari bili su na zlom glasu po veoma lošem ponašanju, zulumima, i otimanjima kako od bogatih tako i od siromašnih ljudi. Priče o gusarima i zlodjelima koja su pravili brzo su se počele širiti među stanovništvom, tako da su obični građani sve više osjećali strah i paniku i pri samom pomenu imena gusarskih vođa.

Gusari su toliko bili silni i moćni da im niko ništa nije mogao. Svoj prkos svijetu i stanovništu pokazivali su, pristajući uz obale svojim galijama pretrpanim raznim ukradenim predmetima i skupocjenostima koje su otimali presretajući i pljačkajući trgovačke i vlastelinske brodove.

Iz dana u dan njihovo blago se sve više uvećavalo. Nekolicina gusara se tako dosjeti, da bi trebalo pronaći neko skrovito mjesto na kojem bi blago bilo sigurno, a u kojem bi se u slučaju opasnosti i sami gusari mogli sakriti. Jednoga dana neki od gusara se dosjeti da nedaleko od morske obale, gdje su pristajale galije, postoji planina Sozina, te odlučiše da bi ona mogla biti idelana za skrivanje. Ubrzo zatim gusari u planini Sozini počeše da prave pećine i skrovišta, i da kriju oteto blago, oružje i roblje. Među raznim robljem, jednom se zadesila i robinja Milja, djevojka, neobične ljepote i ženske privlačnosti. Glavni među gusarima odrediše joj za čuvara gusara Iljka.

Iljko bijaše takođe mlad i lijep momak, pa se ubrzo zaljubi u Milju, kao i ona u njega. Iako svoju ljubav nijesu krili, Iljko i Milja nijesu mogli dugo ostati zajedno. Jednoga dana ostali gusari počeše na sav glas da govore o ljubavi dvoje mladih, tako da to ubrzo ču i gusarski kapetan Djerlezi, koji iz ljubomore, naredi Iljku da mora da ide u neku veliku odmazdu koju su gusari planirali na moru. Iljko ode, a Milja ostade i dalje u pećini da robuje u tami.

Milja je dugo čekala da joj se momak vrati. Iz dana u dan iščekujući povratak, stalno je virila kroz omanju rupu na pećini, gledajući u sinje more, i čeznući da joj se Iljko vrati. Ali vrijeme je neumoljivo odmicalo, a Iljkovog povratka nije bilo. Milja naposlijetku izgubi svaku nadu da će ga opet vidjeti. Tako tužna donese odluku da okonča sebi život.

Sledećeg dana Milja izjuri iz pećine i sa jedne visoke stijene skoči u more. Nedugo zatim, Iljko se ipak vratio nazad. Kada je čuo kako je Milja, vjerno ga čekajući, okončala svoj život, uze veliku količinu baruta, ubaci ga u jedan dio pećine, i zapali ga. Barut napravi veliku eksploziju.

Od te eksplozije, brdo u kojem je bila pećina, prelomi se na dva dijela. Brdo se zapravo, kako legenda kaze, raspuknu, i kako bi Starobarani rekli – suturisa se u more, te nastade mjesto po imenu SUTOMORE.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner