Proslava dječijeg rođendana: evo šta vam nikako ne treba

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Rođendani su nešto što naši mališani nestrpljivo iščekuju, dok mi (roditelji, i ovakvi i onakvi) nismo baš uzbuđeni. Prije nego što su društvene mreže postale popularne, nismo imali sa čim da uporedimo proslave koje smo organizovali.

Na internetu ima sve više blogera koji nabijaju komplekse nama „smrtnicima“ sa pompeznim proslavama dječijih rođendana koje su na svu muku još bile i sa savršeno osmišljenom temom.

Kada dijete napuni jednu godinu, roditelje uhvati ludilo i potroše previše vremena i novca na pravljenje dekoracije za zabavu koje se dijete zaporavo neće ni sjećati.

Evo kojih su to 5 stvari koje vam apsolutno nisu potrebne na dječijem rođendanu.

#1 Proslava ne mora biti kod kuće

Žurka u vašoj kući vam se na početku čini kao najbolja i „najudobnija“ varijanta, ali ono što roditelje čeka nakon što se sve završi je naporan posao (čišćenje, pranje sudova i sl).

Svi roditelji koji su makar jednom slavili djetetu rođenda kod kuće će vam reći da su prostori za proslavu rođendana iliti tzv. rođendaonice Beograd pravi spas. Ovakvi lokali su raj za roditelje, jer vas spašavaju od višesatnog dovođenja kuće u red; a djeca uživaju.

Međutim, potrebno je naglasiti da ako riješite da organizujete proslavu u nekom ovakvom prostoru, nikako ne smijete da čekate posljednji minut da rezervišete, već uradite to unarprijed.

A ako vaše dijete slavi rođendan tokom ljeta, proslava rođendana na otvorenom može biti sjajna alternativa.

#2 Ne treba pozivati veliki broj gostiju

Pozvati cijeli razred ili ne pozvati cijeli razred – to je pitanje koje se uvijek postavlja. Teško je, ali je odgovor ipak negativan. Postoji mnogo djece u razredu vaše ćerke ili sina sa kojima se oni zapravo i ne druže i gotovo nikada se ne igraju zajedno.

Nemojte se bojati da ćete uvrijediti nekoga ako ga ne pozovete. Umjesto toga, zajedno sa djetetom sastavite listu koja će sadržati njegovih 5, 7 ili 10 najbližih prijatelja koje ćete pozvati.

Još bolje, neka pravilo bude da dijete može pozvati onoliko prijatelja koliko godina puni, kako bi žurka bila nešto u čemu će svi uživati.

#3 Ne mora da traje duže od 2 sata

Dobar prijedlog za rođendan može da bude proslava koja se sastoji iz 3 dijela: prvi dio kada se djeca igraju (to se dešava odmah po dolasku), zatim ide dio sa grickalicama i na kraju duvanje svjećica i pokloni.

2 sata i to je to, nema potrebe za produžavanjem. Dva sata možda djeluje kratko na pozivnici, ali imaćete osjećaj da traje zauvijek kada pazite na desetoro razigranih mališana.

#4 Obrok nije obavezan

Rođendan slobodno možete organizovati u neko vrijeme između doručka i ručka ili ručka i večere – to definitivno umanjuje količinu stresa oko organizacije.

Dobar savjet je da, ako vam je dijete školarac, proslava bude negdje između 2 i 4 popodne, a u slučaju da dijete ide u vrtić, pa mu treba popodnevna dremka – „žurka“ može početi ili u 12 popodne ili predveče.

Kada ste ste se odlučili na ovakvu varijantu, ne morate se opterećivati da pravite dosta hrane, već samo obezbedite grickalice poput kokica ili čipsa, i naravno tortu – u njoj će djeca sigurno uživati.

Takođe, korišćenje plastičnog posuđa će vam dodatno olakšati stvari, jer kada se „ludnica“ završi, nećete morati da perete sudove.

#5 Otvaranje poklona ostavite za kasnije

Još nešto što treba izbeći jeste otvaranje poklona dok su gosti još uvijek tu. Ovo može biti malo naporno jer morate smisliti šta ćete raditi za vrijeme koje je bilo planirano za otvaranje poklona, ali je olakšanje za sve nas koji mrzimo one neprijatne momente kada moramo da glumimo da nam se svi pokloni zapravo sviđaju.

Najzad, svi smo različiti – neko uživa u tome da sprema rođendane, dok drugi to rade isključivo iz ljubavi prema svom djetetu. Imajte na umu da djeci nije potrebno puno, ona su zadovoljna najjednostavnijim stvarima i da rođendan prije svega treba da bude zabavan za djecu. Slatkiši i igra s prijateljima – da li može bolje od toga?

Advertisements