Први мај у Петровцу на мору

По многима, Петровац је најљепше мјесто Будванске ривијере, са 300 сунчаних дана годишње. Кристално чисто море извајало је питому обалу са двије пешчане увале – градском плажом и плажом Лучице, и већим бројем „дивљих“ плажа, које гледају на два острва, Катич и Свету Неђељу.

Острва Катич и Света Неђеља, Фото: Душан Радевић

Острва Катич и Света Неђеља налазе се на око километар од градске плаже. Црква је рустичног изгледа, мањих димензија и једноставне архитектонске конструкције.

О настанку цркве на острву Света Неђеља постоји више легенди. Према једном предању, цркву је на острву подигао морепловац грчког поријекла који се насукао на треће, подводно острво. Данас се то треће, подводно острво зове Донкова сјека.

Острва Катич и Света Неђеља, Фото: Душан Радевић

Друга прича казује да су цркву подигли морнари из Боке који су служили на аустро-угарском броду Зента, потопљеном у Првом свјетском рату. „Зенту“ су потопили савезнички бродови на неколико километара од обале, оставивши морнаре у мору. Ипак, Паштровићи су похитали и својим баркама спасили што су више морнара успјели, а они су у знак захвалности и сјећања, подигли цркву Свете Неђеље.

Острва Катич и Света Неђеља, Фото: Душан Радевић

Црква је разрушена у разорном земљотресу који је 1979. године погодио Црну Гору и поново је обновљена и освештана 2007. године. Она представља уједно и занимљиву знаменитост и украс петровачког залива. Зато се бројни туристи усуде да отпливају до ње и зазвоне црквена звона.

Петровац, Фото: Душан Радевић

На обе петровачке плаже у сезони можете изнајмити лежаљке, сунцобране, педалине, и други плажни мобилијар. Дуж градске плаже је уређено шеталиште са бројним кафицима, ресторанима и малим продавницама. На крају шеталишта је пристаниште одакле полазе рибарске барке, и Лазарет, тј. тврђава Кастело.

Петровац, Фото: Душан Радевић

Са тврђаве се пружа поглед на Петровац, али и на Туљанову пећину (са стране ка хотелу „АС“). По легенди, пећина је добила име јер је у њој својевремено живео туљан. Данас туљана нема, и у Јадранском мору их је све мање, али је пећина остала као знаменитост Петровца и на радост оних који воле пећине и кајакање.

Туљанова пећина, Фото: Душан Радевић

Ове године су многи искористили спајање празника – Ускрса и Првог маја – и дошли у Петровац да се прошетају и уживају у зеленилу и мору. А и они који су „изашли на море“ нису остали кратких рукава.

Први мај у Петровцу на мору
Сабљарка, Фото: Душан Радевић

Све у свему, рекли бисмо да је Петровац једно од феноменалних мјеста на којем можете прославити Први мај. 🙂

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner