Prvi maj u Petrovcu na moru

Po mnogima, Petrovac je najljepše mjesto Budvanske rivijere, sa 300 sunčanih dana godišnje. Kristalno čisto more izvajalo je pitomu obalu sa dvije peščane uvale – gradskom plažom i plažom Lučice, i većim brojem „divljih“ plaža, koje gledaju na dva ostrva, Katič i Svetu Neđelju.

Ostrva Katič i Sveta Neđelja, Foto: Dušan Radević

Ostrva Katič i Sveta Neđelja nalaze se na oko kilometar od gradske plaže. Crkva je rustičnog izgleda, manjih dimenzija i jednostavne arhitektonske konstrukcije.

O nastanku crkve na ostrvu Sveta Neđelja postoji više legendi. Prema jednom predanju, crkvu je na ostrvu podigao moreplovac grčkog porijekla koji se nasukao na treće, podvodno ostrvo. Danas se to treće, podvodno ostrvo zove Donkova sjeka.

Ostrva Katič i Sveta Neđelja, Foto: Dušan Radević

Druga priča kazuje da su crkvu podigli mornari iz Boke koji su služili na austro-ugarskom brodu Zenta, potopljenom u Prvom svjetskom ratu. „Zentu“ su potopili saveznički brodovi na nekoliko kilometara od obale, ostavivši mornare u moru. Ipak, Paštrovići su pohitali i svojim barkama spasili što su više mornara uspjeli, a oni su u znak zahvalnosti i sjećanja, podigli crkvu Svete Neđelje.

Ostrva Katič i Sveta Neđelja, Foto: Dušan Radević

Crkva je razrušena u razornom zemljotresu koji je 1979. godine pogodio Crnu Goru i ponovo je obnovljena i osveštana 2007. godine. Ona predstavlja ujedno i zanimljivu znamenitost i ukras petrovačkog zaliva. Zato se brojni turisti usude da otplivaju do nje i zazvone crkvena zvona.

Petrovac, Foto: Dušan Radević

Na obe petrovačke plaže u sezoni možete iznajmiti ležaljke, suncobrane, pedaline, i drugi plažni mobilijar. Duž gradske plaže je uređeno šetalište sa brojnim kaficima, restoranima i malim prodavnicama. Na kraju šetališta je pristanište odakle polaze ribarske barke, i Lazaret, tj. tvrđava Kastelo.

Petrovac, Foto: Dušan Radević

Sa tvrđave se pruža pogled na Petrovac, ali i na Tuljanovu pećinu (sa strane ka hotelu „AS“). Po legendi, pećina je dobila ime jer je u njoj svojevremeno živeo tuljan. Danas tuljana nema, i u Jadranskom moru ih je sve manje, ali je pećina ostala kao znamenitost Petrovca i na radost onih koji vole pećine i kajakanje.

Tuljanova pećina, Foto: Dušan Radević

Ove godine su mnogi iskoristili spajanje praznika – Uskrsa i Prvog maja – i došli u Petrovac da se prošetaju i uživaju u zelenilu i moru. A i oni koji su „izašli na more“ nisu ostali kratkih rukava.

Први мај у Петровцу на мору
Sabljarka, Foto: Dušan Radević

Sve u svemu, rekli bismo da je Petrovac jedno od fenomenalnih mjesta na kojem možete proslaviti Prvi maj. 🙂

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner