Skadar – šoping meka za Podgoričane

Jedna od najatraktivnijih šoping destinacija za veliki broj Podgoričana nije nijedan od nekoliko tržnih centara u gradu, kako bi možda neko pomislio, već zapravo jedan grad u susjedstvu.

Riječ je o Skadru, nekada poznatom trgovačkom centru u ovom dijelu svijeta. koji sve više vraća svoju staru reputaciju. Skadar je za šoping aktuelan tokom cijele godine, ali možda najviše upravo ovih dana tokom sezone slava. Mnoge domaćice koje spremaju slavsku trpezu kažu da odlaskom u kupovinu neophodnih namirnica u Skadar uštede i po 50 ili čak 100 eura.

Skadar je Podgoričanima veoma blizu. Ako nema zastoja na granici sa Albanijom, do njega mogu da stignu za svega četrdesetak minuta. Ukoliko ne raspolažu svojim prevozom, brojne su putničke agencije koje organizuju jednodnevne šoping izlete po cijeni od svega pet eura.

Najviše se kupuje na pijaci na ulazu u grad, ali i po prodavnicama i buticima u centru. U Skadru se mogu naći neke popularne robne marke kojih kod nas nema. Jedna od njih je turski odjevni brend „Waikiki“, čija garderoba nije skupa, a pri tom je i dovoljno kvalitetna. U „Waikiki“ prodavnici u centru Skadra, posebno danima vikenda, kroz veliku gužvu i redove uglavnom se može čuti naš jezik, albanski samo sporadično.

Osim toga, u Skadru se može naći i prodavnica najvećeg italijanskog lanca supermarketa „Conad“, gdje se mogu kupiti različite vrste slanih i slatkih specijaliteta, ali i raznovrsna kozmetika i hemija.

Za pauze u trgovini Skadar nudi brojna zgodna mjesta sa jeftinom i ukusnom hranom, a najinteresantniju su svakako restorani na obali Skadarskog jezera.

Za one koji su zainteresovani za kulturno-istorijske spomenike posjeta tvrđavi Rozifa, kod nas poznatoj kao „Skadar na Bojani“, uvijek je zanimljiva.

U ovom gradu pokraj Skadarskog jezera živi veliki broj ljudi sa naših prostora, tako da se često može čuti ne samo naš jezik, nego i naša muzika, pa mnogi odlazeći u Skadar gotovo da nemaju osjećaj da idu u inostranstvo.

S.P.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner