Zavirite u najljepše botaničke bašte svijeta (VIDEO)

Foto: Pixabay

Širom planete, botaničke bašte svojim posjetiocima prezentuju predivan svijet flore. O njima u većini slučajeva brinu univerziteti ili naučno istraživačke ustanove, a njihova svrha je prikupljanje zbirki živih biljaka radi očuvanja vrsta, naučnog istraživanja i edukacije. Sa više od 1.700 botaničkih bašti na svijetu, veoma je teško napraviti izbor onih najljepših među njima. Ipak, ove bašte koje predstavljamo u tekstu se bez ikakve sumnje mogu svrstati u najljepše.

Keukenhof, Lise, Holandija

Keukenkof je najveća cvjetna bašta na svijetu. Avgusta svake godine ovdje se na površini od 32 hektara zasadi oko 7 miliona cvjetnih lukovica. Vrt se nalazi u gradiću Lise, na zapadu Holandije. Keukenhof često nazivaju i „Bašta Evrope“. Ovaj cvjetni raj otvoren je jedino u proljeće, od kraja marta do kraja maja. Tokom ovog perioda baštu krase milioni raznobojnih lala u punom cvijetu. I to nije sve, jer u vrtu rastu najljepši zumbuli i narcisi, a u Keukenhofu takođe možete vidjeti najveću baštu ljiljana na svijetu.

Zaniljivo je da se najljepši cvjetni vrt svijeta svake godine tematski uređuje, a tema je u svakoj narednoj sezoni drugačija. Šetnja kroz vrt, duga 15 km i istraživanje svih njegovih ljepota nezaboravan su doživljaj za svakog ljubitelja cvijeća. Vožnja čamcem kroz baštu pruža magičan pogled na ovaj cvjetni raj iz jedne sasvim drugačije perspektive. Osim prelijepog cvijeća, Keukenhof takođe ukrašavaju brojne umjetničke skulpture i fontane.

Kirstenboš botanička bašta, Kejptaun, Južna Afrika

Kirstenboš nacionalna botanička bašta, smještena u istočnom podnožju planine Table u Kejptaunu, uživa reputaciju najljepšeg vrta u Africi i jedne od najvećih botaničkih bašti na svijetu. Nekoliko vrtova uklopljeno je u veliku raskoš okoline Kirstenboša, čineći jednu bajkovitu prirodnu cjelinu koja budi divljenje svakog posmatrača.

Singapurske botaničke bašte

Više od 150 godina stari botanički vrtovi Singapura su najposjećenija botanička bašta na svijetu. Posjeduju mnoštvo botaničkih i hortikulturnih atrakcija sa bogatom istorijom i predivnom kolekcijom biljaka svjetskog značaja. Singapurski vrtovi predstavljaju jedinu botaničku baštu svijeta koja radi od 5 ujutru do ponoći, svakoga dana u godini, a ulaz se ne naplaćuje.

Kraljevske botaničke bašte, Melburn, Australija

Ova svjetski poznata botanička bašta smještena je u neposrednoj blizini centra Melburna, na južnoj obali rijeke Jara. Prostire se na oko 40 hektara parkovskog zemljišta koje uključuje dječiji vrt, šetnju po aboridžinskom imanju, istraživanje bogate kolekcije biljaka i opservatorije. Osim toga, organizuju se brojni karakteristični događaji, kao što su filozofija u bašti, slušanje harfe u bašti, ili joga za djecu u dječijem vrtu. Sa više od milion i po posjetilaca godišnje Kraljevske botaničke bašte su jedna od najpopularnijih atrakcija australijske države Viktorije.

Montrealska botanička bašta, Kanada

Botanička bašta u Montrealu obuhvata 75 hektara tematskih zasada i staklenih bašti. Ona nudi 10 izložbenih staklenika, više od 30 bašti sa bojama i mirisima iz čitavog svijeta i više od 22 hiljade različitih biljnih vrsta. Posjetioci najviše uživaju u šetnji kroz mirna bonsai drveća u japanskoj Zen bašti ili učeći o jing i jang principima u kineskoj bašti sa prikazima slika iz života pripadnika dinastije Ming u periodu od 14. do 17. vijeka.

Botanička bašta Nimfenburg, Minhen, Njemačka

Na površini od 21 hektara, minhenska botanička bašta u predgrađu Nimfenburg je jedna od najpoznatijih botaničkih bašti na svijetu, koju godišnje posjeti više od 350 hiljada ljudi. Ova bašta je dom za oko 16 hiljada biljaka. U 15 staklenih bašti mogu se vidjeti tropske biljke, orhideje , kaktusi, pustinjske biljke, vodene biljke, biljke mesojedi…

Nong Nuč, tropska botanička bašta, Pataja, Tajland

Nong Nuč se nalazi u predivno uređenom parku u kojem sa uživanjem možete provjesti čitav dan, a da ne osjetite koliko brzo je vrijeme projurilo. Cjelokupna oblast je tematski uređena, sa mnoštvom vrtova posebne tematike, ali i sa svakodnevnim izložbama, većim brojem restorana, pa čak i ponudom smještaja. Opuštena šetnja kroz botanički park je kao put oko svijeta, bilo da se radi o francuskoj bašti iz 17. vijeka, Stounhendžu ili evropskom renesansnom vrtu. Jednako fascinantne su i vrste specifičnih vrtova, kao što su bašta sa kaktusima ili bašta sa biljkama sočnih listova, rasadnik orhideja, bašta tropskih palmi i bonsai vrt, ili pak vrt ornamentalne hortikulture.

Botanička bašta Rio De Žaneiro, Brazil

Smještena u Sul zoni Rio De Žaneira, u podnožju čuvenog brda Korkovada, botanička bašta Rio De Žaneiro je dom za više od 8.000 biljnih vrsta, uključujući oko 600 vrsta orhideja. Osim toga, bašta obuhvata spomenike, fontane, više tematskih vrtova, jezero ispunjeno vodenim ljiljanima, a tu je i Muzje životne sredine.

Botanička bašta Kenrokuen, Išikava, Japan

Kenrokuen spada u jednu od tri najljepše botaničke bašte u Japanu, uz botaničku baštu Mito i botaničku baštu u Okajami. Površinom od 11,4 hektara bašta zahvata jedan dio brda smještenog u centralnom dijelu grada Kanazava i tik uz znameniti Kanazava zamak. Bašta je najraskošnija u proljeće, tokom sezone cvetanja trešanja.

Bašta čuda, Dubai, UEA

Ko bi ikada pomislio da će najveća botanička bašta na svijetu biti smještena usred pustinje? Čudesna bašta u Dubaiju se prostire na preko 72 hiljade kvadratnih metara, što je čini najvećom botaničkom baštom svijeta u kojoj raste više od 45 miliona biljaka.

Advertisements