DOMAĆA KUHINJA: Slavski kolač

slavski kolač

Nešto svečano, što pravim sa velikim poštovanjem.

Sastojci: Slavski kolač
osvešćena vodica
oko 700g brašna
350ml mleka
3/4 kvasca
2 žumanca
2 kašike šećera
malo soli (prstohvat)
20 maslaca (putera)
narendana kora limuna

Za ukrase:
brašno, so, voda

Priprema:

sastojci za slavski kolačPrekrstim se. Očitam Oče naš. Budem ljubav. I stvaram: kvasac rastopim u mlakom mleku, pomešanom sa svetom vodicom, šećerom i kašikom brašna. U vanglu za mešenje sipam brašno (najbolje je kad je brašno toplo i kad je prosejano). Dodam dva žumanca, omekšali puter, vanilin šećer. Princip je sličan kao za ovo.

Ukoliko slava pada za dan posta, onda recept korigujem, da kolač bude postan.

Umesim testo i ostavim na toplom da kisne. Zamesim testo za ukrase. To je samo posoljeno brašno zamešeno vodom, tako da može da se oblikuje.

Šerpu obložim pek-papirom. Premesim kolač i spustim ga u šerpu, da opet nadolazi. Premažem neumućenim belancetom. Ono služi da se ukrasi zalepe i da da kontrast belom testu za ukrase.

Najvažniji i neizostavni ukras na kolaču je IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači Isus Hristos pobeđuje). To je pečat četvrtastog oblika. Ja sam moj drveni pečat nasledila od moje pokojne baba-Nade. Ostale ukrase pravim kao simbole blagostanja – i moje trenutne simbolične inspiracije. Tu se nađu: klasje žita, ptica, bure, grozd, knjiga, cvet, riba… Tačnije, najdraže mi je kad to radi moj Dušan 🙂

Slacksi kolač
Slacksi kolač

Kolač pečem u zagrejano rerni, na 220 stepeni. Koliko – kad ga probodem tankim nožem (da se ne ošteti izgled), nož treba da bude čist.

 

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!