Opasnosti koje donosi mokar kupaći

#GodišnjiOdmor #KupaćiKostim #VoćeIPovrće

Upala bešike i jajnika, kao i gljivične infekcije česti su, koliko i neželjeni, pratioci ljetnjih uživancija. Razlog je nesmotrenost: ne razmišljamo da li se kupaći kostim osušio, šetamo bosi po pločicama, nijesmo dovoljno oprezni prilikom korišćenja toaleta na plaži…

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Mnogo je toga što nam, zbog tih sitnih nesmotrenosti, može pokvariti ljeto i godišnji odmor. Zato nije zgoreg imati na umu savjete stručnjaka šta nam je činiti, kada do neželjenih posljedica dođe.

Kada je upala bešike u pitanju, nagle promjene temperature (na primjer izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more) mogu da budu krivci. Takođe, potrebno je povesti računa i kod korišćenja javnog toaleta.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje propraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu da budu prilično neprijatni, pa ako primijetite takve reakcije potrebno je da što prije potražite pomoć ljekara.

Preporučljivo je i unositi bar dva litra tečnosti dnevno, kako biste isprali bakterije, a koristiće i topao uvin čaj, kao i svježe voće i povrće.

Gljivičnim infekcijama najčešće možete da se zarazite kupanjem u bazenu. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet ili su izložene stresu.

Gljivična oboljenja prouzrokovana kandidom su najupornija i najduže se liječe i ponekad čak i uz terapiju antibioticima izlječenje ne ide glatko.

Upala jajnika je česta tokom boravka na moru, a simptomi su propraćeni bolovima u donjem dijelu stomaka, predjelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad može da se javi i povišena tjelesna temperatura.

Upale ovog tipa moraju da se liječe antibioticima, a kako biste ih spriječili izbjegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tokom upale, važno je da stopala i stomak budu suvi, a preporučuje se i boravak na suncu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!