Врхунске фотографије смјештаја за Booking и Airbnb

Booking.com и Airbnb.com су дефинитивно два најпопуларнија сајта за оглашавање смјештаја у Црној Гори. Booking.com широм свијета забиљежи у просјеку око 400 милиона посјета мјесечно, док Airbnb.com броји око 100 милиона посјета мјесечно. Ако желите врхунске фотографије за ваш смјештај, за Booking.com и Airbnb.com, на правом сте мјесту! Потрудићемо се да вам у овом тексту приближимо зашто су врхунске фотографије важне за издавање смјештаја, и шта је то што слике чини врхунским.

Када је у питању смјештај, фотографија је често пресудан елемент – свима нам је добро позната фраза да „слика говори више од хиљаду ријечи„!

Гост није у могућности да оде и види апартман лично јер можда долази с другог краја свијета, али сигурно жели да зна шта добија за свој новац. И ту на сцену ступа фотографија као верни представник вашег апартмана, стана, куће, хотела или другог смјештаја који изнајмљујете.

У данашње, савремено доба, доба интернета и мобилних телефона, технологија пружа велике могућности па је време када су гости били задовољни једноставним смјештајем постало давна прошлост. Гости су све захтјевнији и њихови апетити расту јер путем интернета долазе до мора информација и понуда. Па како онда да наведете потпуног странца са другог краја свијета да одабере баш ваш смјештај?

Како „упецати“ госта?

Одговор је једноставан… Улагањем више труда и новца, и дизањем услова смјештаја и услуге на виши ниво, и обезбеђивањем да се ваш труд и улагања виде!

Гости желе себи да приуште савршен амбијент чак и за краћи одмор, а нарочито за љетовање, па оно што највише утиче на одлуку да ли ће одабрати баш тај апартман јесте фотографија. Фотографија је та која „продаје“ смјештај. Скоро 80% путника каже да узимају у обзир фотографије и видео снимке објављене онлајн приликом резервације смјештаја.

Огласе који немају слике, неће ни гледати. Ако су слике мутне, превише тамне или превише светле, могу оставити и контра утисак, па макар смјештај био најбољи. И неће погледати 500 огласа него ће отварати оне који имају добру почетну фотографију – који га визуелно привуку. Због тога, смјештај који има добре фотографије, има веће шансе да буде издат. А шта чини фотографију добром?

Величина (резолуција) фотографија

Прва ствар која је важна за добре фотографије је величина. И Booking.com и Airbnb.com ће вам рећи – ако се двоумите коју слику да поставите, поставите ону која је већа. Што већа то боља!

Већа слика има бољу резолуцију. Резолуција је број тачака који чине слику – слика резолуције 1920×1080 (пиксела) има 1080 редова и у сваком реду по 1920 тачака. За њу кажемо да има резолуцију 2 MP (два мегапиксела) – буквално помножимо 1920 са 1080.

Слика у мањој резолуцији (зумирајте да видите разлику)
Слика у већој резолуцији (зумирајте да видите разлику)

Зашто је важно да слика буде велика? Ако је слика велика, она има велики број тачака. А екрани мобилних телефона и рачунара имају све већу и већу резолуцију – све већи и већи број тачака. Па, ако је слика велика, она ће бити лепо приказана на модерним екранима. Ако је мала, она ће бити мутна и оставиће лош утисак на онога ко тражи смјештај.

Професионалне слике су у резолуцији 36 MP или већој.

Осветљење и боје на сликама

Слике које су мрачне или превише светле – лоше су слике. Слике на којима се намјештај добро види, али је прозор бљештав – лоше су слике. Слике на којима се лепо види поглед кроз прозор или са терасе, али је намјештај у мраку – лоше су слике. Слике на којима се мијеша дневно свијетло и свијетло сијалица – лоше су слике. Слике на којима су боје превише слабе, бледуњаве, или су превише јарке – лоше су слике. Па, које су онда добре слике?

Слике које приказују смјештај онако како ће га видјети људско око у природи – то су добре слике!

Људско око разазнаје 11 нијанси боја (сиве). Врхунски фото сензори (чија је цијена више хиљада еура) разазнају највише 5 нијанси. И ту на сцену долазе HDR фотографија – фотографије које су софтверски направљене тако да на њима нема превише свијетлих или превише тамних дијелова.

Превише свијетла
Превише тамна
Ни превише свијетла ни превише тамна

Нова генерација мобилних телефона може да направи прилично добре HDR слике, али ипак се не могу поредити са професионалном фото опремом. Фотографије направљене са профи опремом, па још „испеглане“ у студију – врхунске су фотографије.

Поглед – видно поље фотографије

Смјештај неће оставити добар утисак на госта ако је сликан укриво. Ако су на сликама искривљени зидови (ако сте сликали у режиму панораме на мобилном, на пример) утисак ће бити слабији него ако су линије равне. Не ваља ни ако сликате из птичије нити из жабље перспективе.

Мало укриво сликана
Право сликана

Људско око тражи правилне линије, тражи симетрију и тражи природну перспективу. Слике које су такве, привлаче госта.

За прављење таквих слика, потребна је врхунска фото опрема, статив, стрпљење, знање и искуство.

Портфолио

Погледајте наше фотографије смјештаја.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Јавите нам се

Надамо се да вам је овај текст помогао да схватите колико је фотографија важна у презентацији смјештаја на Booking.com и Airbnb.com јер је она први контакт госта са вашим смештајем.

Ми се професионално бавимо фотографијом и снимањем виртуелних тура за смјештај и ресторане. Опрема с којом сликамо даје фотографије врхунске резолуције. Наше искуство одабира најбоље кадрове приликом сликања смјештаја. А наше знање их уз професионални софтвер у студију чини још примамљивијим за људско око.

Ако желите врхунске фотографије за ваш смјештај – јавите нам се!

Контактирајте нас на +38267852669 или marketing@crna.gora.me

Advertisements