Vaš brifing za 16.07.2017. – Bošković: U bilo kakvim sukobima na Kosovu neće biti naših vojnika; Dolaze eksperti za borbu protiv trgovine ljudima; Slovenija podržava evropski put Balkana; Granične prelaze CG pređe do 13.000 ljudi

#Briefing #CrnaGora #Bošković
Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbjednosti, poručio je ministar odbrane, Predrag Bošković. On je u intervjuu agenciji MINA rekao da je njegova nedavna izjava istrgnuta iz konteksta, na veoma maliciozan način, svojstven pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i ne mire se sa činjenicom da je Crna Gora samostalna država.
„Članstvom u NATO, Crna Gora je postala dio sistema koji baštini vrijednosti na kojima počiva savremeno demokratsko društvo. Jedna od tih vrijednosti je unaprjeđenje i očuvanje mira i stabilnosti u kriznim područjima širom svijeta“, kazao je Bošković.
Prema njegovim riječima, Crna Gora će, kao pouzdan saveznik, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinositi uspostavljanju i jačanju mira, kao što je to radila i do sada, učešćem u međunarodnim misijama.
U Crnoj Gori će od sjutra boraviti ekspertska misija Evropske unije (EU) za borbu protiv trgovine ljudima. Najavljeno je da će eksperti iz Belgije, Francuske i Rumunije održati sastanke s predstavnicima relevantnih crnogorskih institucija iz sistema za borbu protiv trgovine ljudima. Oni će se sastati s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, specijalizovane jedinice Uprave policije za borbu protiv trgovine ljudima, sudstva i tužilaštva. “Tokom misije su planirane i posjete policijskim stanicama u Budvi i Kotoru, Skloništu za žrtve trgovine ljudima, kao i opštini Nikšić“, kaže se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.
Predsjednik Vlade Slovenije Miro Cerar izjavio je za Pobjedu da njegova država daje veliku podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pri čemu je istakao da je važno ekonomsko povezivanje regiona. „Kao što mnogi od vas znaju, Slovenija je principijelno podržavala Crnu Goru i pomagala joj u procesu integracije u NATO. Znamo da evroatlantske strukture daju najbolju perspektivu svim zemljama na Zapadnom Balkanu“ – rekao je premijer Cerar za Pobjedu u Trstu, na marginama samita zapadnobalkanske šestorke. Cerar ističe da će Slovenija nastaviti politiku podrške, ali napominje da je važno da zemlje regiona jačaju ekonomske, transportne i energetske veze.
Iz Crne Gore u druge države, preko najfrekvetnijih graničnih prelaza, dnevno prelazi 12 do 13 hiljada turista. Najfrekventniji granični prelazi su Sukobin, Debeli brijeg i Dobrakovo.
„Provjere na granici se vrše najbrže moguće“, saoptila je Uprava policije. Vrijeme čekanja na graničnim prelazima je od deset do 45 minuta. „Molimo građane i turiste za razumijevanje jer se granične procedure, iako su skraćene, moraju završiti“, kaže se u saopštenju.
Pročitajte još:   Naručio tri ubistva, prodao imovinu i pobjegao u Crnu Goru!!
Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Pročitajte danas...