Vaš brifing za 17.07.2017. – Ministar vanjski poslova UAE danas u CG; Zoran Vujičić povukao kandidaturu za DIK; Na zavodu 54 nezaposlenih arhitekti i urbanisti; 27 mrtvih u brodolomu na rijeci Kasai

#Briefing #CrnaGora

-Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed bin Sultan Al Nahjan danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Gosta će primiti predsjednik Vlade Duško Marković i šef diplomatije Srđan Darmanović. Al Nahjana primiće i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

-Administrativni odbor nastaviće sjutra postupak za imenovanje člana Državne izborne komisije (DIK) koji će predstavljati civilno društvo, navladin sektor i Univerzitet, pošto je Zoran Vujičić povukao kandidaturu.
Predsjednik Odbora Ljuiđ Škrelja je kazao da je Vujičić povukao kandidaturu prije nego što se to skupštinsko tijelo izjasnilo o tome, ističući da se mora poštovati odgovarajuća procedura.
Vujičić je prethodno povukao kandidaturu za člana DIK-a, uz obrazloženje da je Škrelja odugovlačio postupak imenovanja.
Sjednica Administrtivnog odbora na kojoj je trebalo da bude usvojena odluka o izboru Vujičića bila je zakazana za 26. maj, ali je odgođena zbog nedostatka kvoruma.

Pročitajte još:   Vaš brifing za 24.09.2017. - Njemačka bira Kancelara, Ratković: Kratka sezona obilježena gužvom, Danas oblačno, posle podne kiša

-Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) je početkom jula bilo 54 nezaposlenih visokoškolaca iz grupe zanimanja arhitekti i urbanisti, koliko i prošle godine u tom periodu.
Iz Zavoda su napomenuli da su među visokoškolcima koji su 06. jula prošle godine bili na evidenciji nezaposlenih i oni koji su se tada nalazili na Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca, dok ih na ovogodišnjoj evidenciji nezaposlenih visokoškolaca nema.
Kako su pojasnili, počeli su da usklađuju evidenciju nezaposlenih sa novim zakonskim rješenjima.

-Najmanje 27 osoba je poginulo, a 54 se vode kao nestale nakon potonuća broda na rijeci Kasai, u Demokratskoj Republici Kongo, izjavio je danas Žak Mbila, administrator teritorije Idiof. Kako je Mbila rekao AFP-u, nesreća se dogodila tokom noći između četvrtka i petka. On je rekao da su u toku rigorozne provjere.

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!