CBCG: Zavala invest izašla iz blokade

By sinisa goranovic

0108cbcgok


C
entralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem nema Zavale invest, koja je do sada bila najveći dužnik.

Na spisku se nalazi 43 kompanije više nego na prošlom. Broj blokiranih preduzeća povećan je deveti mjesec uzastopno.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se oko 2,91 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 193 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Objavljivanje podataka počelo je u julu 2012. godine. Većina kompanija sa najnovijeg spiska povećala je dugovanja u odnosu na prethodni.

Zavale invest, kompanije koja je do sada prevodila dužnike, nema na avgustovskom, 26. spisku blokiranih preduzeća. Dug te kompanije je na prethodnom spisku iznosio 41,27 miliona eura.

Prema novom spisku, najzaduženija kompanija sada je Slobšar&Cok, čija blokada traje četiri godine i skoro dva mjeseca, koja duguje skoro devet miliona eura.

Na spisku se nalazi kompanija biznismena Dragana Brkovića Vektra Boka, sa dugom koji se smanjio sa 12,05 miliona na 8,39 miliona eura.

CBCG ima obavezu da na sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada EUR.

Račun budvanskog preduzeća Maestral inženjering blokiran je zbog duga koji je u odnosu na prethodni spisak blago povećan na 6,9 miliona. Budvanska kompanija je u blokadi pet godina i osam mjeseci. Podgorički „Radoje Dakić“, u blokadi je zbog duga od 6,82 miliona, 13 godina i sedam mjeseci. Ave Maria Koljčević blokirana je pet godina i šest mjeseci, a njen dug iznosi 5,88 miliona. Firma Provladex duguje 5,64 miliona, PS Gradnja 5,56 miliona, podgorička Vila park 5,4 miliona, Vuk & Petrol Kotor 4,86 miliona, HLT fond 4,46 miliona i tivatski Indego 4,35 miliona.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,15 miliona, a preduzeće Limex 3,62 miliona eura. Opština Bijelo Polje smanjila je dug sa 1,08 miliona na 541,16 hiljada. Dug Opštine Kolašin iznosi 1,31 milion eura.

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!