Crnogorski do 28.septembra da uđe u upotrebu

Pravni tim Crnogorske partije u Srbiji uputio je pismo predsjedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu u kojem ga obavještava da je u usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma dodatno pojačana imperativna norma za lokalne samouprave, te da se nada da će crnogorski do 28.septembra ući u službenu upotrebu.

(foto: CP)Foto: (foto: CP)

U opštini Vrbas, po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

„Imajući u vidu da je Zakon stupio na snagu 28. juna Crnogorska partija očekuje da će opština Vrbas ispuniti svoju zakonsku obavezu i u roku od 90 dana, najkasnije do 28. septembra ove godine, uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama, i crnogorski jezik i pismo“, istakli su iz CP.

Kako su kazali, samo dvije opštine u i Srbiji ispunjavaju zakonom propisane uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu – Vrbas i Mali Iđoš, gdje je crnogorski jezik uveden 2010. na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar