Bolje biznis na selu, nego u gradu

#RadioCrneGore #DržavniPosao #CrneGore

Nakon višegodišnjeg rada u građevinarstvu, Zoran Korać iz Bjeloševine u Župi Nikšićkoj od nedavno započeo je „biznis“ u poljoprivredi.

Ilustracija

Korać je jesenas kupio sedamdesetak ovaca i u maju izdigao na katun Trešnjica na planini Konjsko. Za stado treba pripremiti sijeno, pa Korać, ovih dana, ima pune ruke posla na katunu Gvozd na Krnovu.

„Pokošeno je blizu pet stotina bala sijena. Manje je sijena nego prošle godine. Bilo je proljetos mraza, a malo kiše i livada nije đubrana. I sijeda brada prevari, a ovčije đubrivo nikada“, kaže Korać.

Na Krnovu i ove godine, većina livada ostaće nepokošeno.

„Malo je mladih koji izdižu, a kada se kosi mehanizacija završi posao. Rijetki su oni koji uzimaju kosu u ruke kako se nekada radilo“, riječi su Koraća.

Jagnjad nije teško prodati.

„Za krsnu slavu Lučindan i Aranđelovdan nije teško prodati jagnjad. Zarada je od bijelog mrsa. Nadam se da ćemo od iduće godine kupiti skorup. Iako, žena radi na državni posao, voljna je da razlijeva skorup i pravi sir“, pripoviojeda svoje planove vrijedni domaćin.

Na katunima Trešnjica i Gvozd, dobri su uslovi za život i stočarenje. Struja je dovedena, dobar je put, a ima i vode u bistijernama. Mladi čovjek, „od napretka“ kako se kaže u narodu planira i da poveća proizvodnju. Prva je godina najteža.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!