Cetinjsku ulicu ima više od 30 gradova

Ime Cetinja danas nose ulice u više od 30 evropskih gradova. Ne računajući Crnu Goru, makar jednu Cetinjsku ulicu imaju u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Italiji i Francuskoj.

Foto: Cetinjski list

Od one najpoznatije, a i najprometnije – u samom središtu Beograda, najviše ulica nazvanih po Cetinju je u Srbiji. No, manje je poznato kako se ulične table sa nazivom našeg grada nalaze i u Sardiniji, Pulji i na sjeveru Francuske.

U Beogradu četiri Cetinjske ulice

Na području Grada Beograda, prema evidenciji dostupnoj Radiju Cetinje, četiri ulice imenovane su po crnogorskoj prijestonici. Najpoznatija se nalazi u samom centru, u Starom gradu, nadomak Skadarlije i Trga republike. Duga blizu 500 metara, Cetinjska ulica je u novije vrijeme, naročito nakon rušenja objekata na lokaciji Savamala, postala i jedan od centara noćnog života grada.

Već decenijama, po našem gradu ime nosi i jedna ulica u Zemunu, a Cetinjsku ulicu imaju još Železnik i Kaluđerica.

Cetinjska ulica, Beograd (Foto: M. Sikošek - Cetinjski list)

Od najvećih do gradova pobratima

U ostatku Srbije, Cetinjsku ulicu imaju gotovo svi veći gradovi – Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Zrenjanin. Cetinjska je i jedna od ulica u središtu grada pobratima – Vranja.

Uz navedene, po jednu ulicu su po crnogorskoj prijestonici nazvali još i Bor, Ćuprija, Smederevo, Novi Pazar, Srbobran, Vršac, Valjevo, Pirot, Kraljevo, Kanjiža i Zaječar.

Umjesto Cetinjske – Geteova

Jedna od ulica koje povezuju naselja Čair i Butel u Skoplju, takođe je Cetinjska. Duga skoro kilometar, ulica gotovo da i nema stanovnika – s obzirom na to da, prije svega, predstavlja vezu između dvije prometne saobraćajnice u pomenutim naseljima.

Cetinjsku ulicu imala je i sarajevska opština Novi grad. Ipak, po završetku rata, ona je preimenovana, pa danas nosi ime Johana Volfganga fon Getea.

Sa druge strane, Cetinjsku ulicu imaju Banja Luka, Bijeljina, Teslić, Pale i Rogatica.

Via Cettigne, Kaljari (Foto: Cagliari in Verde - Cetinjski list)

Kaljari „čuva“ stare prijestonice

Ime našeg grada ne nalazi se isključivo na oznakama ulica u gradovima bivše Jugoslavije, već i u Italiji i Francuskoj.

Cetinjska ulica tako postoji i u glavnom gradu Sardinije – Kaljariju (Via Cettigne). Duga 150 metara, okružena višespratnicama, dio je četvrti u kojoj se ređaju ulice sa imenima sadašnjih i nekadašnjih evropskih prijestonica – poput Berlina, Beograda, Atine, Sofije, Zagreba, Berna, Konstantinopolja, Helsinkija, Kopenhagena ili Stokholma.

„Balkanske“ ulice u Bariju i Arnu

Nedaleko od obale u Bariju, jedna od ulica takođe je nazvana po Cetinju. Duga je pedesetak metara i okružena saobraćajnicama nazvanim po Dalmaciji, Draču, Valoni ili Krfu.

Rue de Cettigne, Arn (Foto: GSV - Cetinjski list)

Manje je poznato i kako dio stanovnika francuskog grada Arna živi u Cetinjskoj ulici (Rue de Cettigne). Riječ je o mjestu na sjeveru države, nedaleko od granice sa Belgijom. Cetinjska ulica tamo se ukršta sa Beogradskom, a već na sljedećim raskršćima su Solunska i Atinska.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!