CG čeka pomoć EU: PG i večeras u plamenu, 170 vatrogasaca čuva Tivat

#Društvo #CrnaGora #Požari

20229415_865220216959320_3069060814264866135_n.jpg

Požari su i večeras aktivni u Podgorici-gori na više lokacija. Alarmantna situacija u prvim popodnevnim satima na Luštici je nešto bolja, a grad večeras čuva 170 vatrogasaca. Tamo je izgorjela jedna vikendica, dok je na Cetinju vatra progutala jednu kuću. Ono što je najvažnije-nema žrtava, niti povrijeđenih. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ističe da je situacija ozbiljna, ali da nema razloga za dramatizaciju, strah i paniku. MUP je zatražio međunarodnu pomoć.

Požar kod Studentskog doma

Kod Studentskog doma je večeras poslije 22 sata buknuo požar, koji je brzom reakcijom vatrogasaca ugašen, kazali su CdM-u iz Službe zaštite i soašavanja.

https://www.youtube.com/embed/2a7ZL9wfyQ8

Požar kod Toloske sume i hale Studentskog doma

Posted by Podgoricki vremeplov on Montag, 17. Juli 2017

Gori i na Zlatici

Zlatica

Posted by Podgoricki vremeplov on Montag, 17. Juli 2017

U Botunu

Botun

Posted by Podgoricki vremeplov on Montag, 17. Juli 2017

Predah i noćna dežurstva na Luštici: Požari nijesu sasvim ugašeni, ali su pod kontrolom

Vatrena stihija po luštičkim brdima, koja je stigla do sela i naselja, progutala jednu i ugrozila mnoge kuće, infrastrukturu, smiruje se nakon intervencije aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Kako javlja Radio Jadran, oni su do pred veče gasili najkritičnija područja. Smirio se i vjetar. Došla je struja. Neki evakuisani stanovnici vratili su se kućama. Prohodno je i preko Solila do Radovića.


FOTO: Anadolija

Komandiri vatrogasnih jedinica bokeljskih opština i dva dobrovoljna vatrogasna društva iz Krtola i Perasta, napravili su raspored dežurstava za noćas. Na više lokacija biće preko 170 vatrogasaca. Njima su se pridružile i kolege sa sjevera Crne Gore, iz Pljevalja, sa Cetinja…

Sve vatrogasne snage iz bokeljskih Opština, sa pripadnicima Vojske CG, policije, dobrovoljci, mještani, turisti, preduzetnici, iscrpljeni su, ali biće budni i spremni na akciju i treće noći.

Foto: Radio Jadran

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć”, kazao je direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.

https://www.youtube.com/embed/jCHwYWxW5_w

On je dodao da su sve raspoložive ekipe na Luštici.

“Jedna ekipa prati situaciju u mjestu Rose, dok su sve ostale ekipe upućene na Rt Veslo i brane kuće. Na terenu je svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija. U mjestu Rose i Radovići se nalaze dva vozila Vojske CG i pet lica, a ostala vojna lica su u pripravnosti”, istakao je on.

Iz Područne jedinice Herceg Novi smo saznali da je od svih ljudi koji su danas evakusiani sa Rta Veslo njih 45 zatražilo smještaj, koji im je veoma brzo i obezbijeđen.

“Lica su smještena u lokalne hotele, a ukoliko bude još takvih zahtjeva, sva lica će biti adekvatno smještena”, kazao je Mulić.

Iz Opštine HN apelovali su na građane i izdavaoce smještaja da se uključe u akciju gašenja požara i pomognu ugroženom stanovništvu.

>>>Opština HN apeluje: Pomozimo ugroženom stanovništvu Luštice>>>

FOTO: Radio Jadran

I u Podgorici je bilo dramatično. Gorjelo je u blizini Rijeke Crnojevića, a zbog požara su se na kratko stvorile ogromne kolone vozila.

https://www.youtube.com/embed/guzeqPa6_fE

Gorio i Ljubović

Ljubović

Posted by Podgoricki vremeplov on Montag, 17. Juli 2017

Veliki požar je izbio i na brdu Ljubović. Vatrogasci su dojavu dobili u 13.11 časova.

“Pet vozila i 12 vatrogasaca stigli su u 13.17. Požar je lokalizovan u 13.50 časova”, kazao je CdM-u načelnik Službe zaštite i spašavanja Andrija Čađenović.

Informacija o požarima do 16 časova

Požar na Golom Brdu u Baru je lokalizovan.

“Nijesu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo. Ekipa i dalje prati stanje na terenu, u slučaju da jak vjetar ponovo rasplamsa vatru”, kazao je Mulić.

Prijavljen je i jedan požar ka Paštrovićima.

“Ekipe su obišle teren. Požar je visoko u brdu i gašenje je otežano zbog nepristupačnog terena. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti, ali je jedna ekipa ostala na licu mjesta i prati situaciju”, istakao je on.

U Ulcinju gori kod plaže Kopakabana.

Plaža Copacabana – Ulcinj

Posted by Podgoricki vremeplov on Montag, 17. Juli 2017

U Budvi nema požara.

U Kotoru je i dalje aktivan požar u Bigovi.

“Situacija je nešto povoljnija nego ranije ovog dana. Vatrogasci su uspjeli da liniju vatre udalje od kuća, ali i dalje gori velika površina šume i rastinja. Gašenje otežava jak vjetar. Na terenu je šest vozila i 18 vatrogasaca iz Službe zaštite Kotor, a pomažu im i kolege iz Budve i DVD Perast sa jednim vozilom i tri vatrogasca. DVD Perast je lokalizovala požar u Dragalju (Krivošije) i preusmjerila još jedno vozilo na ispomoć kolegama iz Kotora”, kazao je Mulić.

Na Cetinju je aktivan požar na Trešnjevu, Velestovu i Lastvi.

“Na Trešnjevu je izgorela jedna kuća. Trenutno duva jak vjetar i ubrzava širenje vatre ka kućama”, ističu u Direktoratu.

Tokom dana je bilo aktivno i nekoliko manjih požara, koji su lokalizovani brzom reakcijom Službenika SZS Cetinje.

U Danilovgradu je aktivan požar u predijelu od Slapa do Kupinova, uz prugu.

“Pripadnici SZS su na terenu i brane da se vatra proširi. Očekuje se dolazak protivpožarnog voza Željeznice Crne Gore”, kazao je Mulić.

U Nikšiću su aktivna su dva požara na Glavi Zete i jedan požar u mjestu Broćanac Viluški.

"Pozar u Brocanac Grahovski kod Niksica"

Posted by Podgoricki vremeplov on Montag, 17. Juli 2017

“I na jednom i na drugom mjestu se vatra širila prema kućama. Vatrogasci su na terenu i drže liniju vatre dalje od kuća”, ističu u Direktoratu.

Kuće Rakića

Posted by Podgoricki vremeplov on Montag, 17. Juli 2017

Izgorio magacin u Podgorici

Gorjelo je sinoć i u blizini Nijagarinih vodopada u Podgorici. Kasno sinoć izgorio je magacin DOO Sonita, površine oko hiljadu metara kvadratnih. Vatrogasci su imali pune ruke posla, jer je u magacinu gorio lako-zapaljivi materijal, koji je izazvao i manje eksplozije.

Vlasnik DOO Sonita rekao je da su izgorjeli magacin robe, restoran, sobe, apartmani… Pričinjena je velika materijalna šteta, koja se procjenjuje na dva miliona eura.

Kuće Rakića

Posted by Podgoricki vremeplov on Sonntag, 16. Juli 2017

S.Đukanović

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!