CG kao specifična kulinarska destinacija

#MinistarstvoKulture #MilutinSimović #MinistarstvoPoljoprivrede #JankoLjumović

Ministarstva kulture i poljoprivrede i ruralnog razvoja započela su danas realizaciju zajedničkog projekta „Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“. Projekat ima za cilj da kroz inovativan pristup i saradnju sa predstavnicima kreativnog sektora, proizvođačima i prerađivačima u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, promoviše i brendira vrijednosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije.

.

Projekat je osmišljen u okviru Vladinog programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, sa ciljem mapiranja i promocije lokalnih i regionalnih identiteta, posebnosti i vrijednosti crnogorske kulture hrane.

Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta potpisali su danas na Cetinju potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ministar kulture Janko Ljumović.

Simović je istakao da kultura hrane pruža mnogo informacija o jednom društvu: o istoriji, tradiciji, o grupnom, ali i o pojedinačnom identitetu, ocjenjujući da crnogorskoj kulturi hrane posebnu vrijednost daje multikulturalnost. Specifičnosti i vrijednosti ukupnog identiteta, pa tako i kulture hrane, prema riječima Simovića, najčešće, bolje i objektivnije uočava pogled sa strane.

„O tome su svjedočili i danas svjedoče poznati i priznati putopisci, gastronomi i kulinari širom svijeta, koji Crnu Goru nazivaju magičnom. Svima su zajedničke fascinacije raznolikošću crnogorske kuhinje ‘od primorja do planina’, na tako malom prostoru, kao i bogatim nasljeđem naše kulture i hrane, zbog čega Crnu Goru stavljaju na listu ‘destinacija u koje se mora otputovati'“, kazao je Simović.

On je istakao da u crnogorskoj kulturi hrane značajno mjesto zauzima i tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo.

.

„Zbog svega toga, raznovrsnost, kvalitet i posebnost crnogorske kulinarske ponude, povezani tradicionalnim gostoprimstvom – odnosno crnogorska kultura hrane, predstavlja značajan segment našeg identiteta, a samim tim i značajan segment i posebnost naše turističke ponude“, poručio je Simović.

Gastronomi, kako je kazao, u našoj hrani prepoznaju eho istorije i darova netaknute prirode i jasno prepoznaju da centralno mjesto zauzimaju naši lokalni i sezonski proizvodi.

„Prepoznaju njeguški pršut, crmnička vina, naše sireve: pljevaljski, kolašinski lisnati, njeguški, kučki i brojne druge. Prepoznaju barske i ulcinjske masline i maslinovo ulje, džem od divlje narandže, suve ukljeve i dimljenog krapa, podgorički raštan i japrake, zetski kolač, pitu i priganice, cetinjski med i medovinu, kolašinski i gusinjski krompir i kačamak“, naveo je Simović, dodajući da je to samo manji dio našeg jedinstvenog gastronomskog nasljeđa koji može poslužiti kao ilustracija obima i značaja ovoga projekta: mapiranja, objedinjavanja i promocije crnogorske kulture hrane na sveobuhvatan i inovativan način.

Pored doprinosa jačanju našeg ukupnog identiteta, direktne ekonomske benefite od realizacije ovoga projekta imaće brojni poljoprivrednici i prerađivači, kao i naša turistička privreda. Projekat će dodatno osnažiti i druge projekte brendiranja i promocije crnogorskih proizvoda koje su realizovane, ili je njihova realizacija u toku.

Simović je pozvao sve zainteresovane predstavnike kreativnog sektora i proizvođače i prerađivače, da se aktivno uključe u ovaj projekat.

.

Ministar kulture Janko Ljumović kazao je da projekat predstavlja platformu za povezivanje sektora kulture i poljoprivrede i u saradnji sa profesionalnom umjetničkom i stručnom zajednicom predstavlja, promoviše i brendira vrijednosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije, u svrhu jačanja turističkih i kulturnih potencijala, kao i potencijala u proizvodnji i očuvanju tradicionalnih proizvoda i metoda proizvodnje hrane.

„Radionice i mapiranje crnogorske kulture hrane koje započinju danas na Cetinju predstavljaju kreativnu platformu za aktivnosti između kreativnih industrija i lokalnih agrikulturnih inicijativa. One mogu pokrenuti realizaciju različitih projektnih aktivnosti koje na nacionalnom i lokalnom nivou stvaraju niz artefakata, aktivnosti i događaja u partnerstvu sa raznorodnim institucijama javnog i privatnog sektora u oblasti turizima, ekonomije, kreativnih industrija“, kazao je Ljumović.

On je dodao da su radionice mjesta susreta i uspostavljanja partnerstva koja kroz dizajn, „storytelling“, marketing, distribuciju, pakovanje i „brending“ proizvoda mogu značajno afirmisati sektor poljoprivrede koji je u Crnoj Gori mapiran raznoliko i sadržajno kroz različite vrste tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda.

Na Cetinju su danas održane prezentacije projekata Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane. Održana je i prva radionica na temu tradicionalnih proizvoda Prijestonice namijenjena grafičkim dizajnerima, likovnim umjetnicima, predstavnicima kreativnih industrija i predstavnicima sektora poljoprivrede. Nakon Cetinja radionice će biti organizovane u drugim crnogorskim opštinama.

Projekat podrazumijeva fazu istraživanja i sistematizacije podataka, zatim produkciju odabranih uzoraka agro dizajna, produkciju publikacije koja sistematizuje crnogorsku kuhinju, pregled manifestacija i festivala posvećenih poljoprivrednim proizvodima, kao i realizaciju više modela promocije rezultata projekta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!