Crna predviđanja uticaja globalnog zagrijavanja na Balkanskom poluostrvu

#Društvo #GlobalnoZagrijavanje #Predviđanja #Temperature

vrucina.jpg

Tropske vrućine koje su užarile asfalt ovog ljeta, mogle bi biti još nesnosnije ukoliko se ne zaustavi globalno zagrijavanje, podaci su naučnika iz nezavisne organizacije “Climate Central”.

Po nas posebno je zabrinjavajuća tabela “Top 10 gradova koji se najbrže zagrijevaju”, a koja predstavlja najveće poraste ljetnjih temepratura u gradovima do 2100. godine.

Prema njoj, prva tri mjesta zauzimaju gradovi sa Balkana. Bugarska Sofija, ukoliko se emisija zagađujućih gasova nastavi, biće do kraja vijeka prosječno toplija za 8.4 stepeni, kao i Skoplje. Treći na listi je Beograd u kome je procijenjen rast za 8.3 stepeni.

“Širom svijeta ljeta su sve toplija, i tek će se osjetiti dramatična razlika do kraja vijeka ukoliko se ne zaustavi zagađenje. Najoštrije će se osjetiti u gradovima. Brzi porast populacije zajedno sa efektom urbanog ostrva toplote može da učini gradove i do 7,8 stepeni toplijim u odnosu na šumovite, ruralne predjele, kao recept za opasnu i potencijalno smtronosnu toplotu. To će biti štetno i po javno zdravlje i ekonomiju”, navode iz “Climate Central”.

Trenutno oko 54 odsto svjetske populacije živi u gradovima, i do 2050. godine očekuje se da gradsko stanovništvo bude uvećano za dvije i po milijarde.

Otava, glavni grad Kanade mogao bi da ima tropske klime kao u Belizeu do 2100. godine, u već vrelom Kairu u Egiptu biće kao u sparnom Abu Dabiju.

“Prosječna temperatura zemlje procijenjeno je, porašće za 4,8 stepeni, ali zbog geografskih ćudi, neki bi mogli da se zagriju mnogo više od drugih, sa čak 8,4 stepeni višom temepraturom”, zaključuju naučnici.

Kako bi pokazali na praktičnom primjeru sa čime se gradovi suočavaju, na ovoj Internet stranici možete ukucati grad koji vas zanima. Interaktivna grafika pokazala je da bi ljetnji svjež dan sa 26.7 stepeni u Beogradu mogao ustvari da bude prilično vreo kao 34.9 u Alepu u Siriji.

U Sofiji bi tako bi umjesto prijatnih 24,3 stepena, kao u Port Saidu u Egiptu bilo 32,6 stepeni, a Skoplju kao u Kairu.

“Borba sa manje ekstremnim vrućinama, čini adaptaciju jednostavnijom i jeftinijom, i stoga nije iznenađenje da su gradovi predvodnici u tome. Oni se suočavaju sa najgorim uticajem na ekstremne vrućine i dom su milijardama ljudi. Zato stotine gradonačelnika širom svijeta se povezalo u misiji da se smanji zagađenje. To podrazumijeva i mnoštvo američkih gradova koji su se obavezali da ispoštuju Pariski sporazum o klimatskim promjenama nakon što je predsjednik Donald Tramp objavio da se SAD povlači iz dogovora”, dodaju iz “Climate Central”.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!