Crnogorci u Torontu obilježili Dan državnosti

37046618_10155778125747711_1149711171171909632_n-1.jpg

Crnogorka dijaspora obilježila je u Torontu 13. jul – Dan državnosti, a tim povodom organizovali su svečanost.

Kako su saopštili iz crnogorskog kulturnog društva Toronta, ove godine su ovaj praznik zajedno proslavili oba crnogorska udruženja u Kanadi, čime je urađen istorijski iskorak u okupljanju iseljeničkih društava u dijaspori.

“Svečanost je održana ispred Gradske Skupštine grada. U uvodnom obraćanju, počasni konzul Crne Gore u Torontu, Daglas Eliot pročitao je pozdravni govor gradonačelnika Toronta, Džona Torija”, dodaju oni.

Zastavu na jarbol, uz zvuke himne “Oj, svijetla majska zoro” podigao je predstavnik društva “Vladika Danilo” Miroslav Miro Vučinić, a prisutnima se obratio, ispred crnogorskog kulturnog društva jedan o njegovih osnivača, Veso Radulović.

Svečanosti su prisustvali, i ambasador Ukrajine i generalni konzul Japana u Kanadi. Tokom ceremonije objavljeno je da je Marija Elena Selić postala član crnogorske zajednice iz Toronta. Ona je Crnogorka koja je rođena u Boliviji, a živi u Kanadi, kćerka je poznatog ministra policije Bolivije Adreasa Selića, čiji preci su, prije više od 100 godina, iz Kolašina došli u Boliviju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar