Demokrate: Pljevlja se opet guše u dimu

#Društvo #Demokrate #Pljevlja #VesnaLončar

IMG_20170917_130427.jpg

Vesna Lončar, članica OO Demokrata Pljevlja, kazala je da su danas građani Pljevalja bili žrtve nemara nadležnih organa.

“Oblaci prašine sa odlagališta pepela i šljake kod Termoelektrane Pljevlja i rudničkog kopa prekrili su grad. Došli smo u situaciju da naše zdravlje zavisi od uticaja vjetra i vremenskih prilika. Da li je moguće da se u 21. vijeku jedan narod prepušta uticajima prašine i potpuno zagađenog vazduha?”, pitala je ona.

Podsjeća da Termoelektrana Pljevlja godišnje prihoduje više od sto miliona eura, a Rudnik uglja više od pedeset.

“Dakle, milijarde eura se iznose iz ove sredine, a ni jedan jedini cent se ne vraća Pljevljacima. Ovo je jedna ekonomska, ekološka i nadasve ljudska nepravda bezobzirnih i bahatih moćnika prema Pljevljima, koja se mora ispraviti. A šta lokalna vlast preduzima, osim što ćuti i šminka ulice? Poslednji put kada su progovorili i tražili od Vlade “malo čistog vazduha” uslijedila je blokada računa. Dugo najavljivana toplifikacija svedena je na pokušaj izgradnje gradske toplane, ali nakon pada tendera ni to nije ispunjeno”, ističe on.

Opštinski odbor Demokrata Pljevlja zahtijeva hitnu reakciju nadležnih organa, ispitivanje odgovornosti onih koji su propustili da preduzmu mjere i hitno usvajanje plana zaštite zdravlja građana Pljevalja.

“Dalje narušavanje zdravlja građana Pljevalja se mora zaustaviti. Alarmantni podaci o broju oboljelih su zaista crveni alarm da se nešto odmah preduzme”, poručila je Lončar.

S.Đ.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!