Demokrate: Udar na finansije građana

#DemokrateCrneGore

Predlog izmjena Zakona o parničnom postupku je još jedan način da se i po ko zna koji put udari na finansije građana, ocjenjuju Demokrate Crne Gore.

.

Kako je obrazloženo, izmjenama se nastoji uvesti rješenje prema kojem država i njeni organi, koje u sudskim sporovima zastupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, treba da dobiju pravo na advokatske troškove i nagrade prema Advokatskoj tarifi, čime bi se ogromni troškovi prebacili na građane.

Poslanik Momo Korivica je kazao na konferenciji za novinare da država i njeni organi nemaju troškove u sporu koji već nisu pokriveni novcem građana.

„Ima iz budžeta plaćenog Zaštitnika imovinskopravnih interesa, 11 njegovih zamjenika, sedam službenika i 12 namještenika. Državi je osnovni posao da štiti prava“, rekao je Koprivica.

Kako je ocijenio, predložene izmjene Zakona o parničnom postupku su i način da se vještački obeshrabre građani da tuže državu i njene organe i traže ostvarivanje svojih prava putem suda.

„Ministarstvo pravde želi da predloženom zakonskom izmjenom, pribavi antipravnoj vlasti „skriveno oružje“ koje će joj služiti da zastrašuje građane da bi odustajali od podnošenja tužbe i sudske zaštite“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, naplata advokatskih troškova i nagrade prema advokatskoj tarifi u korist države, dovodi u pitanje pravo na sud i na pristup sudu.

„Sa aspekta Evropske konvencije o ljudskim pravima, ovo rešenje i ovi nerazumni troškovi za građane jesu nedopustivo nesrazmjerno ograničenje pristupa sudu. Zastrašivanje siromašnih građana advokatskom tarifom je moderan način da se uvede besuđe i da se raspojasaju državni činovnici u kršenju prava građana jer ne bi imali strah od suda“, naglasio je Koprivica.

On smatra da se zakonskim izmjenama, osim kršenja ljudskih prava, narušava pravo na jednakost i dovode u neravnopravan položaj stranke u postupku, odnosno dvije kategorije subjekata i to kad se nađu u istoj situaciji.

„To je sa jedne strane, država i njeni organi, a sa druge strane fizička i pravna lica koja u sporu sa državom ne zastupa advokat, već se sami zastupaju. Prvima po ovom zakonskom predlogu pripada, a drugima ne pripada pravo na advokatske troškove i nagradu prema advokatskoj tarifi. To je klasična diskriminacija“, smatra Koprivica.

Predsjednik Odbora Glavnog grada Demokrata, Vladimir Čađenović saopštio je da bez trunke populizma, politikanstva ili nečeg trećeg, kao političar i kao advokat, a najviše kao građanin, smatra da su izmjene Zakona skandalozne.

„Predlogom se direktno udara i u temelje advokature Ustavom proklamovane kao nezavisne i samostalne profesije, jer država daje mogućnost ostvarivanja prava licima koja nijesu advokati iz propisa koji se odnose na advokaturu i koje donosi nadležni organ ove samostalne i nezavisne profesije“, naglasio je Čađenović.

Čađenović je uvjeren da, bez obzira na trenutne političke prilike i dubinu političke krize i potpunog posrnuća nelegitimne većine u Skupštini Crne Gore, ovakvo skandalozno zakonsko rješenje ne može proći u parlamentu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!