Demokrate: Udar na finansije građana

Prva međunarodna konferencija o Vrancu i drugim
crnogorskim autohtonim sortama vinove loze

#DemokrateCrneGore

Predlog izmjena Zakona o parničnom postupku je još jedan način da se i po ko zna koji put udari na finansije građana, ocjenjuju Demokrate Crne Gore.

.

Kako je obrazloženo, izmjenama se nastoji uvesti rješenje prema kojem država i njeni organi, koje u sudskim sporovima zastupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, treba da dobiju pravo na advokatske troškove i nagrade prema Advokatskoj tarifi, čime bi se ogromni troškovi prebacili na građane.

Poslanik Momo Korivica je kazao na konferenciji za novinare da država i njeni organi nemaju troškove u sporu koji već nisu pokriveni novcem građana.

„Ima iz budžeta plaćenog Zaštitnika imovinskopravnih interesa, 11 njegovih zamjenika, sedam službenika i 12 namještenika. Državi je osnovni posao da štiti prava“, rekao je Koprivica.

Kako je ocijenio, predložene izmjene Zakona o parničnom postupku su i način da se vještački obeshrabre građani da tuže državu i njene organe i traže ostvarivanje svojih prava putem suda.

Pročitajte još:   Apel da se prevaziđu problemi u RTV Pljevlja

„Ministarstvo pravde želi da predloženom zakonskom izmjenom, pribavi antipravnoj vlasti „skriveno oružje“ koje će joj služiti da zastrašuje građane da bi odustajali od podnošenja tužbe i sudske zaštite“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, naplata advokatskih troškova i nagrade prema advokatskoj tarifi u korist države, dovodi u pitanje pravo na sud i na pristup sudu.

„Sa aspekta Evropske konvencije o ljudskim pravima, ovo rešenje i ovi nerazumni troškovi za građane jesu nedopustivo nesrazmjerno ograničenje pristupa sudu. Zastrašivanje siromašnih građana advokatskom tarifom je moderan način da se uvede besuđe i da se raspojasaju državni činovnici u kršenju prava građana jer ne bi imali strah od suda“, naglasio je Koprivica.

On smatra da se zakonskim izmjenama, osim kršenja ljudskih prava, narušava pravo na jednakost i dovode u neravnopravan položaj stranke u postupku, odnosno dvije kategorije subjekata i to kad se nađu u istoj situaciji.

Pročitajte još:   Kiše džaba padale, ušće Ade Bojane ponovo zatvoreno

„To je sa jedne strane, država i njeni organi, a sa druge strane fizička i pravna lica koja u sporu sa državom ne zastupa advokat, već se sami zastupaju. Prvima po ovom zakonskom predlogu pripada, a drugima ne pripada pravo na advokatske troškove i nagradu prema advokatskoj tarifi. To je klasična diskriminacija“, smatra Koprivica.

Predsjednik Odbora Glavnog grada Demokrata, Vladimir Čađenović saopštio je da bez trunke populizma, politikanstva ili nečeg trećeg, kao političar i kao advokat, a najviše kao građanin, smatra da su izmjene Zakona skandalozne.

„Predlogom se direktno udara i u temelje advokature Ustavom proklamovane kao nezavisne i samostalne profesije, jer država daje mogućnost ostvarivanja prava licima koja nijesu advokati iz propisa koji se odnose na advokaturu i koje donosi nadležni organ ove samostalne i nezavisne profesije“, naglasio je Čađenović.

Čađenović je uvjeren da, bez obzira na trenutne političke prilike i dubinu političke krize i potpunog posrnuća nelegitimne većine u Skupštini Crne Gore, ovakvo skandalozno zakonsko rješenje ne može proći u parlamentu.

Pročitajte još:   Dualnim obrazovanjem zadovoljni učenici i poslodavci

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!