Despotovac: Policija ispituje kamp zilota

By Predrag Zečević

zilot


P
olicija provjerava navode o djeci koja su u okviru Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa vježbala pucanje iz replika atomatskih pušaka.

„Pokretenuta je istraga kako bi bile provjerene sve činjenice“, rekao je Tanjugu direktor srpske policije Milorad Veljović.

Mediji su prethodnih dana objavili snimak djece, od kojih su neka mlađa od 10 godina, kako pucaju iz replika ruskog kalašnjikova.

Desetodnevni kamp je ovog ljeta održan na Kučajskim planinama iznad Despotovca, a organizovao ga je zilotski red nekanonske Istinski pravoslavne crkve.

Održavanje kampa bilo je najavljeno na sajtu ove samozvane pravoslavne crkve, a u pozivu se navodi da je učešće djece i omladine „faktički besplatno“, kao i da je riječ o kampu koji već sada, kako se navodi, može da bude jaka konkurencija sličnim nekim kampovima širom svijeta.

Akakije: Sve je to preuveličano: Prvi čovjek ove nepriznate crkve je Nemanja Stanković, odnosno kako sam sebe zove episkop Akakije. On je za B92 rekao da u kampu koriste replike oružja. „Ja ću vam reći da od tih 10 dana i svih mogućih aktivnosti od igre i zabave, sportskih aktivnosti, planinarenja… streljaštvo je bilo samo jedan dan tokom cijelog kampa. I mislim da je cijela ta priča oko oružja u kampu i zloupotreba djece u vezi sa tim apsolutno preuveličana“, kaže Akakije. Episkop Akakije dodaje da se u kampu djeca kroz vjeronauku uče istoriji srpskog naroda.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve osudili su ovu, kako su naveli, skandaloznu zloupotrebu djece, ocijenivši da je to pitanje za državne organe.

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!