Dijabetes peti uzrok smrti u CG

#BijeloPolje #DanDijabetesa

U organizaciji Društva za borbu protiv dijabetesa i bjelopoljskog Doma zdravlja u Bijelom Polju je u Centru za djelatnosti kulture „Vojislav Bulatrović Strunjo“ održana tribina kojom je obilježen Svjetski dan dijabetesa, 14. novembar, sa ciljem da se skrene pažnja na problem te bolesti u svijetu, te ukaže na značaj prevencije i rane dijagnostike.

.

Interaktivnu komunikaciju sa učesnicima tribine na različite teme imale su: Dr Ifeta Zećirović „Ishrana i dijabetes“, dr Violeta Piper „Fizička aktivnost i dijabetes“, dr Mevlida Gusinjac „Liječenje dijabetesa insulinom“ i Olivera Kaljević „Samokontrola glikemije“. Kordinator programa bila je dr Elzana Čikić, predsjednica Društva za borbu protiv dijabetesa Bijelo Polje.

Ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa posvećen je unapređenju zdravstvene zaštite žena koje su u riziku da obole ili su oboljele od dijabetesa.

.

Prema procjenama Instituta za javno zdravlje Crne Gore oko 56.000 odraslog stanovništva ima dijabetes. Dijabetes je u Crnoj Gori peti vodeći uzrok umiranja, a skoro polovinu oboljelih čini radno sposobno stanovništvo, navela je predsjednica Društva za borbu protiv dijabetesa Bijelo Polje.

„Tip 2 dijabetesa se sve češće dijagnostikuje i kod djece i adolescenata, kao posljedica rastuće epidemije gojaznosti.

Najnovije procjene Međunarodne dijabetes federacije (International Diabetes Federation IDF) pokazuju da svaka jedanaesta osoba u svijetu ima dijabetes ili približno 415 miliona ljudi, što odgovara populaciji Evrope.

.

Broj oboljelih raste geometrijskom progresijom zbog čega se očekuje da će do 2040. dostići cifru od 600 miliona ljudi.

„Promjene u načinu života mogu spriječiti razvoj bolesti“, kazala je Čikić.

Fizička aktivnost, smanjenje tjelesne težine, zdrava ishrana i dovoljno sna su preporuke za smanjenje šanse za nastanak dijabetesa tipa 2, poručeno je sa tribine.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!