Evakuacija na Luštici i prema Bigovi

#Požar

Na Luštici i od Grabovica ka Bigovu u toku je evakuacija jednog dijela stanovništva zbog požara koji se naglo razbuktao i munjevitom brzinom se širi zbog jakog vjetra.

Gašenje požara na potezu od Grabovca ka Bigovi (foto: Radio Jadran)

Taman kada se oko deset sati smirila situacija sa hercegnovske strane Luštice, požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci, a istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovi.

”Veoma je teško stanje na terenu, ogroman požar nošen je jakim sjevernim vjetrom, selo Bigovo je ugroženo pa smo naredili djelimičnu evakuaciju. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar”, rekao je za CdM komandir Službe spašavanja Kotor, Maksim Mandić.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Tivat Zoran Barbić, kazao je oko 11 sati da se požar širi munjevitom brzinom, ide prema plaži i Bigovi.

„Aktivirao se ponovo i požar kod Rosa. Situacija je alarmantna nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vjetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve subjekte, koji mogu bilo kako da pomognu neka izađu na teren“, pozivao je preko Radija Jadran Barbić.

Požar na potezu od Grabovca ka Bigovi izbio je oko 9 sati, javlja Radio Tivat.

Tivatski vatrogasci odmah su se uputili na mjesto požara sa četiri protivpožarna vozila. U gašenju požara učestvuju i kotorski vatrogasci.

I dalje gori na hercegnovskom dijelu Luštice,

Vatrgosasci se i dalje bore sa požarom na poluostrvu Luštica, gdje je zahvaćeno više od stotinu hiljada metara kvadratnih. Objekti nijesu ugroženi, rečeno nam je iz hercegnovske Službe zaštite i spasavanja. Vatra je ugašena na dijelu iznad Potkopa, dok je u toku gašenje požara koji se širi prema bivšoj kasarni u Klincima i ka plaži Dobreč. Bura koja od juče duva otežava posao vatrogascima.

Foto: Radio Jadran

Radio Jadran prenosi da je vatra nevjerovatnom brzinom, za svega 15-ak minuta, potpomognuta jakim sjeveroistočnim vjetrom, izbila do gornjeg puta, proširila se u dva kraka, jedan ka vrhu, drugi ka Dobreču.

Odmah su u akciju gašenja krenuli najbliži iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, pa Služba zaštite i spasavanja Tivta, a iz Herceg Novog su upućena dva vatrogasna vozila i osam pripadnika Službe zaštite.

„Vjetar je veliki problem. Stalno razbuktava požar. Raznosi zapaljene šišarke … U borbi sa vatrom su tri vatrogasne ekipe, iz Krtola, Tivta i Herceg Novog, kao i privatnici sa svojim vozilima. Teško se orjentišemo jer je noć, ne smijemo da ugrozimo ni ljudstvo niti vozila. Na ovom području nema kuća, samo stara kasarna u Donjim Klincima“, kazao nam je Radiju Jadran oko dva sata jutros komandir Vatrogasne jedinice u Herceg Novom, Zlatko Ćirović.

Foto: Radio Jadran

Jutros oko 8 sati, situacija je puno bolja, ali Zlatko Ćirović kaže ne mogu još reći da je požar u potpunosti stavljen pod kontrolu i lokalizovan. Bura se ne smiruje, a prognoze su da će duvati cijelog dana.

„Još uvijek gasimo i sve je aktivno. Premda smo se dobro izborili s vatrom. Vjetar pospješuje stihijski požare. Odredili smo tokom noći pozicije za gašenje i za kontrolu i to smo sasvim dobro uradili. S vremena na vrijeme prelazimo na nove pozicije, gdje izbije plamen. Nijesmo usnuli i dalje smo na terenu sa deset vozila, osam vatrogasnih iz Krtola, Tivta i Herceg Novog i dvoje privatnih. Kako smo se nadali, dobro je, ipak, jer ni u jednom trenutku nijesu bili ugroženi životi i kuće“, kaže za Radio Jadran, Zlatko Ćirović.

Pod kontrolom požar u Katunskoj nahiji

Požar u Katunskoj nahiji, na području cetinjske opštine, koji bukti već deseti dan, pod kontrolom je.

Iz Službe zaštite i spsasavanja apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom, jer, kako navode, požar je sigurno izazvan ljudskim faktorom.

U Podgorici je tokokm noći i jutros izbilo nekoliko požara, a

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!