Hičkok pomaže neurolozima da shvate komu

By ana popovic

ahichkok


G
rupa kanadskih neuro naučnika tvrdi da je pomoću sekvence iz američke kriminalističke televizijske serije „Alfred Hičkog vam predstavlja“ uspjela da zabilježi svjesne reakcije pacijenta koji je već 16 godina u vegetativnom stanju.

Istraživači sa Vestern Univerziteta objavili su rad o tehnici skeniranja mozga koja prati reakcije pacijenata na skraćenu verziju jedne od najpopularnijih i najnapetijih epizoda serije – „Beng! Mrtav si!“ iz 1961.

Pacijent je 34-godišnji Kanađanin koji je prije 16 godina zadobio povredu mozga i koji od tada ne daje nikakve znakove svijesti.

Naučnici su uz pomoć magnetne rezonance snimali mozak pomenutog pacijenta, kao i nekoliko zdravih osoba dok su gledali kratak isječak iz Hičkokovog filma o petogodišnjem dječaku koji, pronašavši stričev pištolj napunjen mecima, vitla njime po ulici.

Studija, koja je objavljena u Analima američke akademije nauka (PNAS), pokazala je da su svi učesnici testa imali gotovo istovjetne moždane reakcije na film.

„Ono što smo vidjeli je da je u mozgu pacijenta došlo do promjene u svim ključnim trenucima u filmu, na potpuno isti način kao i kod zdrave osobe“, izjavio je autor studije prof. Edrijen Oven.

„Uspjeli smo da dopremo do svijesti. Izmjerili smo ili detektovali činjenicu da je ovaj pacijent bio u stanju da prati zaplet“, naveo je on.

B92

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!