Inspekcija dala nalog Mitropoliji da uredi grob knjeginjice Marije

petrovici.jpg

Inspektor za kulturnu baštinu u petak je okončao nadzor u Cetinjskom manastiru i dao je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj rok od 30 dana da vrati grob crnogorske knjeginjice Marije u prvobitno stanje, rečeno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

<<<Uništeni grobovi dinastije Petrović-Njegoš, podnijeta prijava<<<

Takvo rješenje inspektor je izdao pošto mu je u petak od Ministarstva kulture, odnosno od Uprave za kulturna dobra, stigla inicijativa da obavi inspekcijski pregled i provjeri stanje kulturnog dobra Cetinjskog manastira, jer su se u medijima pojavili navodi da su grobovi crnogorske vladarske dinastije Petrović Njegoš oskrnavljeni i ruinirani.

Objavljene su fotografije grobova, a iz Ministarstva kulture poručili su da je nedopustivo da se ovo kulturno dobro nalazi u takvom stanju, zbog čega su zatražili da se hitno riješi problem.

“Inspektor za kulturnu baštinu je istog dana izvršio inspekcijski pregled predmetnog kulturnog dobra i, na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Zakona o inspekcijskom nadzoru, donio rješenje kojim se naređuje Pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Cetinje, da pri samom ulazu u Cetinjski manastir, zaštićenog kulturnog dobra, vrati grob Marije knjeginjice crnogorske u prvobitno stanje”, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Zanimljivo je da se, osim ovog zahtjeva, u rješenju inspektora, sudeći prema odgovorima koji su dostavljeni Pobjedi, ne pominje da je nužno urediti još neke grobove dinastije Petrović koji se nalaze u Cetinjskom manastiru.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske, koja upravlja Cetinjskim manastirom, prošle sedmice su saopštili kako je “nažalost, ovo groblje vremenom postalo mjesto za igranje karata, da ga često najnesavjesniji koriste i kao toalet, a u zadnje vrijeme je utočište za narkomane, pa i za pse lutalice, što veoma dobro znaju Cetinjani koji duže pamte”. Ustvrdili su i kako je Dvorsko groblje u Manastiru ruinirano od 1945. godine.

<<<MCP: Zavod za zaštitu spomenika kulture nadležan za grobnice<<<

Prilikom prenosa i sahrane zemnih ostataka kraljevske porodice Petrović 1989. na Dvorskom groblju, kako su kazali, izrađene su nove grobnice za princeze Vjeru i Kseniju koje su tu sahranjene, ali tom prilikom tadašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture nije sanirao ostale grobove, iako je ta institucija u to vrijeme jedina nadležna bila za tako nešto. Uprava Cetinjskog manastira je, tvrde oni, 2008. godine pokušala da uredi groblje, ali je ,,bila spriječena od Zavoda za zaštitu spomenika i njenih inspekcijskih organa“.

Iz Uprave za inspekcijske poslove za Pobjedu, sa druge strane, kažu kako je u ovoj priči važno pomenuti da tadašnja komisija bivšeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture nije imala ingerencije kao sadašnja inspekcija.

Prošle sedmice jedna Cetinjanka obavijestila je javnost preko Fejsbuka da se grobovi dinastije Petrović nalaze u skandaloznom stanju.

Na tu vijest oštro je reagovao i crnogorski princ Nikola II Petrović Njegoš, praunuk posljednjeg crnogorskog kralja Nikole, koji je izjavio za Pobjedu da je ogorčen zbog varvarskog djela uništenja grobova njegovih predaka.

Da ovaj problem nije skorijeg datuma potvrđuje i elaborat o Cetinjskom manastiru, koji je sačinio stručni tim projekta “Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore”, u koji je Pobjeda imala uvid.

U tom dokumentu navedeno je da su još 2014. godine uočena oštećenja grobova, a kao dokaz priložene su fotografije. Uprkos tome, na te ocjene niko nije ragovao.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!