Inspekcija nijema kada je u pitanju crkva na Rumiji

#Društvo #CrkvaNaRumiji #Inspekcija #Mihailo

mihailo.jpg

Mitropolit CPC Mihailo saopštio je da slučaj sa spomenikom Puniši Račiću govori da Inspekcija neće reagovoti povodom limene crkve na Rumiji, dok se ne čuje javni i glasni protest od relevantnih međunarodnih institucija.

Uprava za inspekcijske poslove naložila je opštini Andrijevica da u roku od dva dana ukloni spomenik Puniši Račiću podignut u Slatini. Spomen-ploča Račiću podiglo je u srijedu bratststvo Račića, uz podršku mještana, u Slatini kod Andrijevice, rodnom selu poslanika koji je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio dvojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke (HSS), a trojicu ranio.

Mihailo je naglasio da se spomen – ploča miče tek nakon reakcije iz Hrvatske.

„Tek nakon žestoke reakcije cjelokupne hrvatske javnosti, koja je formalno iskazana u noti Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, kojom je prekjuče oštro osudilo otkrivanje spomen ploče Puniši Račiću, Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara naredila je njeno uklanjanje. U protivnom, spomen ploča Račiću, krasila bi Podkomovlje, taman kao i limeni objekat, vrh od Rumije“, saopštio je Mihailo.

On je istakao da Inspekcija nije reagovala na sve peticije i proteste da ukloni crkva sa Rumije.

„Za razliku od urgentnog postupanja u ovom slučaju u vezi spomen ploče, ista ta Inspekcija, odnosno crnogorska administracija, ostala je nijema. Takva njena politika, koja prezire sve crnogorsko, a uklanja se s puta svemu velikosrpskome, očito je nadahnuta ideologijom koja Crnu Goru ne doživljava kao državu. Reklo bi se da se identifikujete s ciljevima formulisanim na Svetosavskom kongresu u selu Ba 1944. godine“, navodi se u saopštenju Mihaila.

On ističe da se samo tako može objasniti činjenica, da su naše crkve i manastiri mjesta u kojima se agituje protv crnogorske države i državnosti, dok se u zemlji vrši duhovno nasilje nad Crnogorcima.

„Na ovome primjeru u vezi spomen ploče Račiću, naučili smo, umjesto pred našim institucijama, pravdu moramo da tražimo pred UNESKO-om i nekim međunarodnim institucijama, što ćemo javno i da uradimo. Očito, da se Inspekcija neće očitovati u povodu limenoga objekta na Rumiji, dok, slično ovom slučaju, ne čuje javni i glasni protest od vani, dakle, međunarodnih kulturnih i naučnih institucija. Zato ćemo se truditi da ga dobije u pismenoj i usmenoj formi“, rekao je Mihailo.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!