Ko od ministara radi na neradni dan?

Zaposleni imaju pravo na neradne dane tokom Vaskrsa, pa tako i članovi Vlade koji slave Vaskrs. I svi oni trebalo bi da dobiju uvećane dnevnice, ako rade u petak, nedjelju i ponedjeljak. A za dobar dio ministarstava danas je bio radni dan, pa smo provjerili jesu li na poslu.

Hrapoviću odgovara mir da završi nagomilane obaveze (foto: Screenshot TVCG)

Kao i svaki praznik i Vaskrs je ispraznio podgoričke ulice. Kad se vikendu dodaju i neradni petak i ponedjeljak, prilika je to za mnoge koji praznuju za pravi mali odmor.

Kako je Crna Gora sekularna država, oni kojima nije danas praznik trebalo bi da su na radnom mjestu. Tako je i u Vladi, pa dok kolege praznuju ministar zdravlja Kenan Hrapovic vrijeme provodi u kancelariji u što smo se i sami uvjerili. I nije sam.

„Danas je u Ministarstvu pet zaposlenih koji obavljaju redovne aktivnosti i funkcioniše se savim normalno. Slično kao i svaki drugi dan, sa jednom mnogo manjom dinamikom nego što su inače uobičajeni radni dani u Ministarstvu zdravlja“, kazao je Hrapović Televiziji Crne Gore (TVCG).

Hrapović kaže da mu odgovara mir da završi nagomilane obaveze.

„Čitam mejlove, odgovaram na poštu građanima, saradnicima, jer komuniciramo, kako direktno tako i putem informacionih tehnologija. Uobičajen radni dan sa nižim intezitetom od svakodnevnog“?.

Za razliku od Hrapovića, ostalih pet ministara kojima je Vaskrs ne lični, no prijateljski praznik, nijesmo vidjeli. Sa jednim smo se čuli – ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem. Vrata njegovog kabineta danas su bila otvorena za razgovor, ali ne i za snimanje, jer mu je, kaže, snimanja preko glave pa ga izbjegava i kad pođe kod ljekara.

Ministrima saobraćaja i rada i socijalnog staranja, Osmanu Nurkoviću i Kemalu Purišiću, danas je bio dan za sastanke, kazale su nam njihove sekretarice. Ni do ministra prosvjete Damira Šehovića nijesmo stigli, jer kada smo ga tražili, kažu, da je baš tada izašao, a tek ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeta Zenku nijesmo mogli stići, jer on je, kažu danas na službenom putu.

O svakom smo makar nešto čuli, o potpredsjedniku Vlade Rafetu Husoviću ništa, jer je u njegovom kabinetu telefon uzalud zvonio. Tako stoje stvari sa ministrima koji ne slave. Sa svim ostalima koji slave, a rade, kad već ne odmaraju trebalo bi da zarade.

„Petak, nedjelja i ponedjeljak spadaju u vjerske praznike i shodno zakonu i opštem kolektivnom ugovoru poslodavac je dužan da sve zaposlene na dan praznika koji su te vjeroispovjesti vjernici, da im uplati zaradu 150 posto“, kaže predsjednik Unije slobodnih sindkata Srđa Keković.

http://rtcg.me/upload/boxFileData/2018/04/6/275459/MR%20TVCG.mp4

Marija Radulović, TVCG

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!