„Kotobilj uvod za oslobođenje od Turaka“

#HercegNovi

Predstavnici Opštine Herceg Novi danas su položili vijenac na spomen-kamen junacima Kotobiljske bitke, koja se odigrala prije 330 godina.

.

„Kotobiljska bitka bila je prekretnica, uvod u oslobađanje Herceg Novog od vlasti Osmanskog carstva. Odigrala se 15. septembra u selu Kameno, pod Tajnim brdom“, kazala je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović.

Na taj način prvi put je polaganjem vijenca obilježen datum kada je u uskom klancu vojska sastavljena od Hercegovaca, Crnogoraca, Mletaka, milicije iz Kotora i domaćih ustanika, iznenadila vojsku Husein Topal Paše i nanijela im težak poraz. Tako su spriječili da pojačanje stigne do opsjednutog grada, a samo 15 dana kasnije uslijedilo je oslobađanje Herceg Novog.

„Bitka koja je uvela u oslobođenje grada značajno je uticala na budućnost ovih prostora. Kotobiljska bitka, žrtva i junaštvo onih koji su u njoj učestvovali ne smiju biti zaboravljeni i zato smo danas ovdje. Možemo biti ponosni da i tri vijeka kasnije njegujemo tradiciju zajedništva, koju su ljudi s ovih prostora tada pokazali, kada je djelovati kao jedan bilo od životne važnosti. Ideal koji je bio vodilja kotobiljskim borcima – sloboda, i mi danas slijedimo, nastojeći da na tom temelju gradimo budućnost“, poručila je potpredsjednica Opštine Herceg Novi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!