Kreirati neophodne preduslve za žensko preduzetništvo

#Društvo #EkonomskiJaka #SocjalniPoložaj #Žena

zensko-pred.jpg

Ekonomski jaka žena sebe ostvaruje, osvješćuje i ojačava poručeno je sa konferencije „Moć žene“ koja je danas održana u Podgorici povodom Svjetskog dana ženskog preduzetništva.

Kako je saopšteno sa konferencije “Moć Žene” socijalna politika jačanjem ekonomskog položaja žena kroz razvoj ženskog preduzetništva u mnogim zemljama, pa i u Crnoj Gori, te je veće učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja i razvoju privrede od velikog značaja, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Zenka je naglasio da je žena u biti pokretač mnogih promjena, i da joj potencijal koji posjeduje treba omogućiti da i ostvari.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić izrazila je uvjerenje da će Strategija razvoja ženskog preduzetništva kreirati neophodne preduslove i osnova na kojima će žene moći da ravnopravno iskažu svoje preduzetničke potencijale i unaprijede svoj položaj u društvu po svim osnovama.

Kroz tvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i pružanje podrške razvoju preduzetničkih potencijala žena razvijaće se postojeća i otvarati nova preduzeća, kreirati nova radna mjesta, te ukupno razvijati sektor MSP i preduzetništva u Crnoj Gori, poručila je Sekulić.

Fiona Mekluni ispred Sistema UN u zemlji prenijela je uvjerenje UNDP da odgovor na situaciju u zemlji leži u posvećenom vođstvu, te izrazila zadovoljstvo što je na čelu resora ekonomije žena.

Vrlo je važno pružiti podršku za stvaranje povoljnih uslova u tom pravcu, uključujući aktivno učešće u razvojnim politikama, te sprovođenje postojećih servisa u ovoj oblasti, dodala je stalna predstavnica Sistema UN u zemlji Mekluni.

Ispred Glavnog grada prisutne je pozdravio Vladimir Rajčić koji je govorio o inicijativama i predanosti Glavnog grada Podgorica unapređenju biznis ambijenta kao jednog od elementarnih preduslova za rast i razvoj cjelokupne društvene zajednice.

Edita Dautović, predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, zahvalila je svima na učešću u radu konferencije, posebno preduzetnicama iz regiona. Ona je konstatovala da su primjeri dobre prakse i iskustva koja su se mogla čuti i razmijeniti na današnjoj konferenciji bila izuzetno korisna u daljem razvoju oblasti ženskog preduzetništva u Crnoj Gori.

Konferenciju je organizovalo Udruženje preduzetnica Crne Gore u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Kancelarijom Programa za razvoj UN u Crnoj Gori i Glavnim gradom.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!