Ljubo Čupić će sa nikšićkog trga vječno slati osmjeh prkosa

37059040_10211949853117340_3049339480654741504_n.jpg

Spomenik narodnom heroju na Trgu Slobode u Nikšiću Čedomiru Ljubu Čupiću otkriven je danas u 12 sati, povodom Dana državnosti Crne Gore 13. jula.

Foto: CDM

Svečanoj ceremoniji prisustvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Foto: CDM

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao je da je Đukanović najzaslužniji za rekonstrukciju trga, u koji je uloženo milion i po eura.

“Osmjeh koji je Ljubo uputio zločincima koji su izvršavali smrtnu presudu je nezabilježen u svjetskoj istoriji. Poslije smrtne presude koju su zločinci izrekli Ljubu Čupiću, odmah su ga poveli preko Trga Slobode na gubilište. Ljubo je dostojanstveno prošao pored prisutnih Nikšićana, poručujući i svojim osmijehom da će fašizam biti pobijeđen. To se desilo 1945. godine, a Ljubo će im sa nikšićkog Trga vječno slati svoj osmijeh prkosa i hrabrosti, kao znak pobjede nad fašizmom i podstrek za sve antifašiste svijeta”, dodao je on.

Na centralnom dijelu Trga nalazi se fontana, kao i četiri stare, rekonstruisane česme.

Spomenik je visok nešto više od dva metra, a širok 90 centimetara. Livenje je obavljeno u Smederevu.

Zamišljen je kao Heroj na korzu, kojim je, 1942. godine proveden u lancima na strijeljanje, a nešto kasnije sa čuvenim osmjehom oprostio od života. Ljubo ponosno stoji sa prekrštenim rukama okovanim lancima, kaputom, kačketom i širokim osmjehom, baš kao sa fotografije koja je obišla svijet.

Na skulpturi od bronze je radio poznati vajar Zlatko Glamočak, u ateljeu u Parizu, a idejni projektant je novinar Mihailo Radojičić.

Svečanost će upotpuniti koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji je u toku. Na trgu je i veliki broj građana koji sa crnogorskim zastavama odaju počast heroju Čupiću.

S.B.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar