Lovrenović: Čovjek se skameni kad pročita da je Andrić ideolog genocida

#Društvo #IvanLovrenović #IvoAndrić #Kolumnista #ŽivaIstina

lovrenovic.jpg

Gost u “Živoj istini” je romanopisac, esejista i nekadašnji kolumnista “Feral Tribune”, “Dana” Ivan Lovrenović.

Dobitnik nagrade “Meša Selimović” za roman “Nestali u stoljeću” i nagrade “Mirko Kovač” za zbirku eseja “Isus u Ahmićima”, čovjek čije su komentare objavljivali “New York Times”, “Frankfurter Rundschau”, “Frankfurter Algemeine Zeitung”, “Die Zeit”… govori o srozavanju novinarstva na divljaštvo, površnost, ruganje bez odgovornosti za javnu riječ.

Lovrenović komentariše pokušaje da se djelo Iva Andrića reinterpretira kao “bosnomrziteljsko i islamomrziteljsko”, kao inspiracija za zločine na vjerskoj i etničkoj osnovi. O takvim “čitanjima” jedinog jugoslovenskog nobelovca pisao je u tekstu “Ivo Andrić, kopile ovjenčano Nobelom”, a u “Živoj istini” kaže:

“Dobijate jedan pejzaž društveni, javni pejzaž, u kojem se pojavljuju tekstovi, čak cijele knjige, prividno strašno ozbiljne, koje se bave tim kako je i zašto je to Ivo Andrić bio čovjek koji je na ovaj ili onaj način jedan od začetnika novovjekovnog genocida. Tu vam pamet stane jer je tu sve najedanput pomješano, i istorija i književnost i stvarnost i politika i rat….čovjek se skameni”

Sarajevski pisac i ugledni intelektualac objašnjava zašto je pitanje većine i manjine postalo ključno.

Govori o odnosu identiteta i osjećaja (ne)pripadnosti državi i upozorava zašto Milorad Dodik nije dobar primjer za testiranje njegovih teza.

“Kada bi sjutra Milorad Dodik u BiH prepoznao svoj interes bio bi, uvjeravam Vas, najvjerniji Bosanac. Ali to nije samo Dodik, tu ne smijemo biti nepravedni. Manje ili više na taj način ponašaju se gotovo svi naši istaknuti političari,” smatra Lovrenović.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!