Mihailo: Država ne smije da pokaže nemoć i strah

#Društvo #CrnogorskaPravoslavnaCrkva #Intervju #Mihailo

55a00e09-efe0-492c-acd4-7e5d0a0a0a64-mitropolit-mihailo-poglavar-crnogorske-pravoslavne-crkve-1000x555.jpg

Mnogo puta sam rekao da nema Crne Gore bez Crnogorske pravoslavne crkve, a njeno sjedište je u Cetinjskom manastiru poručio je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo u intervjuu Pobjedi.

On vjeruje da će uskoro biti donijet zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji će državi vratiti imovinu koja je sada u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Država, upozorio je mitropolit Mihailo, ne smije da pokaže nemoć i strah i da poklekne pred naletima velikosrpskog i svetosavskog naturanja istorije i tradicije, a siguran je i u uspjeh građanske peticije “Amanet.

“Naše crkve i manastiri su pod okupacijom Srpske crkvene filijale na Cetinju na čelu sa Amfilohijem Radovićem dirigentskom palicom i pseudoperjanicom Srpske patrijaršije iz Beograda. Srbija atakuje na Crnu Goru od vremena Garašanina 1844. godine, pa sve do danas, što potvrđuje i novi ustav SPC. Srpski patrijarh German u Titovoj Jugoslaviji rekao je: ‘Crna Gora je srpska pokrajina, a Crnogorci su Srbi’. Tako je i danas. Mnogo puta sam rekao da nema Crne Gore bez Crnogorske pravoslavne crkve, a njeno sjedište je u Cetinjskom manastiru. Sve crkve i manastiri koje su gradili naši preci do 1920. godine bili su vlasništvo države Crne Gore i crnogorskog naroda”, poručio je mitropolit Mihailo.

On je uvjeren da će se mnoge stvari u crkvenoj sferi promijeniti donošenjem zakona o vjerskim slobodama.

“Na to nas obavezuju međunarodni standardi jer Crna Gora je jedina država u kojoj je crkva druge države Srbije Srpska pravoslavna crkva sa svojom filijalom Mitropolijom crnogorskoprimorskom, već skoro 100 godina, okupatorskom i nasilničkom politikom zauzela i devastirala crnogorske crkve i manastire, a mnoge od njih nelegalnim upisima u katastru upisala kao svoje vlasništvo. Takva situacija je neodrživa i bliži se dan kada će Crnogorska pravoslavna crkva sa svojim mitropolitom biti u Cetinjskom manastiru, đe su vjekovima bili”, poručuje on.

Mihailo vjeruje da će Skupština u dogledno vrijeme usvojiti zakon o vjerskim slobodama.

“Brojni su razlozi za njegovo donošenje. Kako unutrašnji nacionalni, tako i međunarodni. Na nivou Crne Gore, zakon se nameće kao imperativ i konačno tim zakonom moramo riješiti najvažnija pitanja vjerskih zajednica i to pitanja registracije, jednakog položaja vjerskih organizacija i pitanja imovine. Međunarodna zajednica će, pri tom prvenstveno mislim na Evropsku uniju, zahtijevati da se u procesu pristupanja usvoji takav zakon. Crnogorska pravoslavna crkva od samog početka se zalaže da on bude usvojen. Naš zahtjev prema nadležnom Ministarstvu i Skupštini je samo jedan i to da zakon bude u skladu sa međunarodnim standardima i praksom Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je on.

Ističe da država ne smije da pokaže nemoć i strah i da, kako dodaje, poklekne pred naletima velikosrpskog i svetosavskog naturanja istorije i tradicije.

“Apelujem da se u mirnoj i tolerantnoj atmosferi sprovede sveobuhvatna rasprava i sačini tekst zakona kojim će se obezbijediti ravnopravan i jednak položaj svih vjerskih organizacija u Crnoj Gori, pri čemu se mora voditi računa da se ne ugrozi unutrašnje autonomno pravo svake vjerske organizacije. Pri tome, moramo uvesti registar svih vjerskih organizacija sa podacima o njihovom ustrojstvu i imovini”, ističe on.

Navodi da CPC ima podršku crnogorskih zvaničnika koji su kreatori projekta crnogorske državnosti, njenog uključivanja u NATO, pristupanja EU su prijatelji i poštovaoci CPC.

Mihailo se u intervjuu Pobjedi osvrnuo i na raščlanjivanje svještenika Lava Lajovića, te dodao da je Lajović iz crkve isključen zbog ispada i to za sva vremena.

“Takvu odluku donio je jednoglasno Crkveni sud CPC. Odluka mu je zvanično saopštena u mom i prisustvu sveštenstva. Gospodin Lajović ima pravo žalbe Sudu CPC. Nakon naše relativno kratke i dobre saradnje, i mog blagonaklonog i više nego očinskog odnosa prema njemu, njegovi postupci su me iznenadili i duboko razočarali”, rekao je Mihailo.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!