Mitropolit Mihailo tvrdi da SPC uvlači Crnu Goru pod svoju mantiju

#Društvo #CrnogorskaPravoslavnaCrkva #MitropolitMihailo #SrpskaPravoslavnaCrkva #VaskršnjaPoslanica

249a823e00a5ee294f7d8cb0da6c7504.jpg

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo kazao je danas u svojoj Vaskršnjoj poruci da Srpska pravoslavna crkva (SPC) vrši stalnu zloupotrebu državne tolerantnosti i da želi svim silama da uvuče Crnu Goru pod svoju mantiju.

“Umjesto da prizna svoje grijehove i zatraži oproštaj za sva nepočinstva počinjena nad Crnom Gorom, Crnogorcima i Crnogorskom pravoslavnom crkvom, kao put ka praštanju i pomirenju Srpska crkva i dalje osiono kidiše na sve crnogorske vrijednosti”, kaže Mihailo.

Ističe da je SPC masovne devastacije crnogorskih crkava i manastira nazvala obnovom kulturnog nasljeđa.

“Namjesto obnavljanja pretvorila ih je u svetosavske vračare za širenje anticrnogorske histerije, praznovjerja, sujevjerja i bezvjerja. Progoni crnogorsko svještenstvo i vjernike kletvom, klevetama, insinuacijama i lažnom propagandom, služeći u našim hramovima i skrnavljeći ih, a nama su ostale livade za bogosluženje. Svjesna je, da ako se pravedno vrati crkvena imovina crnogorskoj državi i da na korišćenje CPC, potkopani su temelji svetosavskog gospodarenja nad Crnom Gorom”, dodaje Mihailo.

Mitropolit navodi da je misija SPCu Crnoj Gori ispunjena svetosavskom neistinom koja, po Mihailovom mišljenju glasi- “stariji smo od države Crne Gore koju je stvorila”.

“SPC se opredijelila za budućnost kao promašenu i neuspješnu prošlost. Iako joj je Kosovo ostalo stalna opsesija i iluzija, koju smatra duhovnim centrom srpskih i pomorskih zemalja za pokoravanje, njene oči su uprte samo u Crnu Goru, kao glavnu metu svoje invazije. Zato kada govori o srpskim i pomorskim zemljama misli se prvenstveno na Crnu Goru”, kazao je Mihailo.

Dodaje da SPC potvrđuje da za nju ne važe međunarodne granice, ni kanoni kanonskog crkvenog prava i vaseljenskih sabora, niti drugi temelji crkvenog učenja.

“Za nju ne postoji nova državna geopolitička stvarnost obnovljenih i novih država na Balkanu, već samo njena osvajačka samovolja. Tako se ona potvrđuje kao remetilački i destabilizirajući faktor. Zaboravila je da se u aktuelnom regionalnom okviru više ne može upravljati i komandovati ni iz Beograda, ni iz Peći. Ovaj se njihov novi ustav, zato, javlja kao imaginarna tvorevina i spisak želja na koje agresivno svetosavsko i velikosrpsko osvajanje nesrpskih naroda i zemalja, polaže pravo sile i jačega, koje to više nije”, poručio je mitropolit Mihailo.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!