MVPEI: Ne raspolažemo podacima o broju ratnika iz Crne Gore u ISIL

By Balsa Knezevic

isil


M
inistarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštilo je da ne raspolaže podacima prema kojima je oko 30 ljudi sa teritorije Crne Gore u ISIL-u.

Radio Slobodna Evropa objavila je da je sa teritorije Crne Gore u Irak i Siriju otišlo 30 islamskih dobrovoljaca, koji se bore u redovima Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

– Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija ne raspolaže ovim podacima. Takva evidencija nije u djelokrugu rada ovog ministarstva – navodi se u reagovanju MVPEI dostavljenom Portalu Analitika.

Kakos u objavili današnji štampani mediji američka Centalna obavještajna agencija (CIA) tvrdi da polovinu pripadnika ekstremističke grupe Islamska država čine borci iz drugih zemalja, a Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da ih dosta ima i iz BiH, Albanije, sa Kosova, poslije Saudijske Arabije, Tunisa i Maroka.

Srbija se, prema infografici predstavljenoj na sajtu RSE, sa samo tri borca na strani islamskih ekstremista nalazi u grupi zemalja sa najmanjim brojem takvih boraca.

Iz Bosne i Hercegovine se Islamskoj državi pridružilo 350 boraca, sa Kosova 150, a iz Albanije 140, dok je iz Makedonije 20 dobrovoljaca otišlo u džihad.

U analizi se, među zemljama koje prednjače po broju dobrovoljaca na strani islamista, sa više od 600 boraca, navode i Francuska, Britanija i Jordan.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!